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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted (Petitioner).  Petitioner asks whether liquidation of its subsidiary into 
the parent, Petitioner, would result in the loss of Empire Zone (EZ) tax benefits, when the 
subsidiary was the entity that was certified under Article 18-B of the General Municipal Law 
(GML). 
 
 We conclude that Petitioner will continue to be eligible for EZ tax benefits after the 
liquidation of its subsidiary for the duration of the subsidiary’s benefit period, provided that 
Petitioner meets the requirements in the Tax Law and obtains a certificate of eligibility and an 
EZ Retention Certificate (EZRC) from the Department of Economic Development (DED).   
 
Facts  
 
 Petitioner owned 100% of a New York C corporation (Subsidiary) that was certified 
under Article 18-B of the GML, effective June 19, 2003.  On June 1, 2010, Subsidiary underwent 
an Internal Revenue Code (IRC) section 332 liquidation and merged into Petitioner, its parent 
corporation.  After the merger, Subsidiary’s business operations continued as a division of 
Petitioner.  Petitioner maintains the same facility and employees in the former EZ. 
 
Analysis  
 
 You have asked whether the EZ certification and tax benefits maintained by Subsidiary 
prior to the merger will available to Petitioner after the merger.  In order to be eligible to claim 
the EZ tax benefits, a business enterprise must be certified under Article 18-B of the GML and 
meet the specific requirements in the Tax Law.  The DED Commissioner is authorized to certify 
a business enterprise under Article 18-B which qualifies the business enterprise to participate in 
the EZ program.1  The Department of Taxation and Finance (DTF) is charged with ensuring that 
the business enterprise is in compliance with the Tax Law.  If Petitioner continues to be certified 
by DED after the merger, DTF will accept a copy of Petitioner’s Certificate of Eligibility and 
EZRC, issued by DED, as evidence that Petitioner is certified.  Petitioner must also meet the 
requirements of the Tax Law in order to claim the EZ tax benefits.  If Petitioner is certified by 
DED and annually meets the employment test under Tax Law §14(b)(4), it will be eligible to 

                                                      
1 §959(a) of the GML. 
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claim the tax credits for the remainder of its benefit period, provided that it meets the other 
requirements for the credit(s) in the Tax Law. 
 
 
 
 
DATED:  December 6, 2012     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


