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ADVISORY OPINION      PETITION NO. I860228A 

On February 2, 1986, a Petition for Advisory Opinion was received from Robert Vincent 
Smith, 451 Winter Street, Ext., Troy, New York 12180. 

The issue raised is whether contributions to a New York State employee deferred 
compensation plan made by a New York State resident will be subject to the personal income tax 
imposed under Article 22 of the Tax Law when withdrawn from the plan if, at the time of 
withdrawal, the resident has changed his status and become a nonresident. Additionally, Petitioner 
asks whether income earned on such contributions will be taxable upon withdrawal. 

Subsection (a) of section 457 of the Internal Revenue Code provides: "In the case of a 
participant in an eligible State deferred compensation plan, any amount of compensation deferred 
under the plan, and any income attributable to the amounts so deferred, shall be includible in gross 
income only for the taxable year in which such compensation or other income is paid or otherwise 
made available to the participant or other beneficiary." 

Chapter 306 of the Laws of 1985 amended the New York Tax Law to provide that amounts 
deferred under State deferred compensation plans will receive the same treatment for New York 
State personal income tax purposes as such amounts receive for federal income tax purposes under 
section 457 of the Internal Revenue Code. Technical Services Bureau Memorandum TSB-M-85­
(16)-I. 

Federal regulation 1.457-I(d)(3) provides: "Amounts deferred. "Amount(s) deferred" under 
an eligible plan means compensation deferred under the plan, plus income attributable to 
compensation so deferred. Income attributable to compensation deferred under an eligible plan 
includes gain from the disposition of property .... " 26 CFR 1.457-1. 

Accordingly, for federal income tax purposes, and hence for New York State personal income 
tax purposes, income earned on compensation deferred under such a plan is treated the same as the 
compensation deferred. Thus, any reference in this advisory opinion to amounts deferred is intended 
to include deferred compensation and income earned thereon. 

Section 632(a) of the Tax Law provides, in part, that the "New York adjusted gross income 
of a nonresident individual shall be the sum of the following: (1) The net amount of items of income, 
gain, loss and deduction entering into his federal adjusted gross income. . .,derived from or 
connected with New York sources . ... " Section 632(b) of the Tax Law provides, in part, that "items 
of income, gain, loss and deduction derived from or connected with New York sources shall be those 
items attributable to: . .a business, trade, profession or occupation carried on in this state...” 
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For Federal purposes, such amounts deferred under such a plan are characterized as wages. 
26 CFR 35.3405.-1. Accordingly, such amounts deferred are characterized as wages for New York 
State personal income tax, purposes as well. Tax Law section 607. Inasmuch as amounts deferred 
are treated as wages, they are deemed, for purposes of section 632 of the Tax Law, to be derived 
from or connected with a New York source to the extent that Petitioner performed services in New 
York State. 

Accordingly, if the entire amount deferred is attributable solely to services performed within 
New York State, then the entire amount deferred is subject to New York personal income tax.  If the 
entire amount deferred is attributable solely to services performed outside of New York State, then 
pone of the amount deferred is subject to tax. If the amount deferred is attributable, in part, to 
services performed within New York State and, in part, to services performed outside of New York 
State, then a portion of the amount deferred will be subject to tax. In such a case, the taxpayer must 
apportion the amount deferred in such a manner as to equitably reflect the amount of deferred 
compensation attributable to services performed within New York State.  20 NYCRR 131.23. In 
this regard, the method of allocation for pensions and other retirement benefits provided by 
regulation section 131.20 may be used by Petitioner to allocate the amount deferred. 

It should also be noted that amounts deferred do not qualify for the pension and annuity 
exclusion under section 612(c)(3-a) of the Tax Law. Technical Services Bureau Memorandum TSB-
M-85-(16)-I. 

DATED: April 10, 1986 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
    are limited to the facts set forth therein. 


