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STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. I830830A 

On August 30, 1983 a Petition for Advisory Opinion was received from Frederick E. and 
Annis L. Dimmitt, 2126 Cheri Court, Fort Wayne, Indiana 46933. 

The issues raised by Petitioners are (1) the proper treatment, for purposes of the personal 
income tax imposed under Article 22 of the Tax Law, of paid sick leave and vacation days of a 
nonresident who performs services for an employer wholly within New York, and (2) the proper 
computation of the Federal marriage penalty deduction when the spouse with the lesser wages works 
entirely without New York State. 

Petitioners are husband and wife who maintain both their domicile and residence in Indiana. 
During 1981, wife, an employee of the Veterans Administration, accepted a transfer to Bath, New 
York.  Although she resided in temporary government quarters while in New York, wife maintained 
her permanent residence and domicile in Indiana with husband. Wife retired effective September 6, 
1982. Her 1982 wages through September 6 represented payment for days worked in New York, as 
well as for accrued sick leave and vacation (most of which was earned during her employment in 
Indiana). Wife resided in Indiana during the periods of sick leave and vacation. Husband's 1982 
wages were earned entirely in Indiana. 

The New York adjusted gross income of a nonresident individual is the starting point in 
determining tax due under Article 22 of the Tax Law, and includes the net amount of items of 
income, gain, loss and deduction entering into Federal adjusted gross income which are "derived 
from or connected with New York sources". Tax Law, § 632(a). 

The Regulations issued in accordance with the foregoing provide, in relevant part, that: 

"The New York adjusted gross income of a nonresident 
individual rendering personal services as an employee includes the 
compensation for personal services entering into his Federal adjusted 
gross income, but only if, and to the extent that, his services were 
rendered within New York State . . . Where the personal services are 
performed within and without New York State, portions of the 
compensation attributable to the services performed within New 
York State must be determined in accordance with Sections 131.16 
through 131.18 of this Part." 20 NYCRR 131.4(b). 

Section 131.18(a) of the Regulations further provides that: 

RODERICK G. W. CHU, COMMISSIONER GABRIEL B. DiCERBO, DEPUTY COMMISSIONER
 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
 

TP-8 (3/83) 



 

 

 

  

 

  

 

 

 

 

       
  

 

      
   

-2­
TSB-A-84 (3) I 
Income Tax 
October 8, 1984 

“If a nonresident employee . . . performs services for his 
employer both within and without [the] State, his income derived 
from New York State sources includes that proportion of his total 
compensation for services rendered as an employee which the total 
number of working days employed within [the] State bears to the total 
number of working days employed both within and without [the] 
State. . . . In  making the allocation provided for in this section, no 
account is taken of non working days, including Saturdays, Sundays, 
holidays days of absence because of illness or personal injury, 
vacation, or leave with or without pay.”  20NYCRR 131.18(a). 

In making the above allocation, only actual working days are considered. 20 NYCRR 
131.18(a). As expressly provided in the regulations, holidays, sick leave, and vacation days are not 
deemed to be working days outside New York State for purposes of allocation of income, even if the 
employee is not within New York State for the dates paid. Cf., Clausi, State Tax Commission 
Advisory Opinion, May 22, 1981, TSB-A-81(3)-I; Fleisher, State Tax Commission, August 17, 
1979, TSB-H-79-(156)-I. Rather, salary paid for non-working days is a form of wage continuation 
for work performed during the year on working days. Such payments constitute regular earnings as 
an employee even though taxpayer did not actually render any services for compensation. Howell, 
State Tax Commission, September 28, 1979, TSB-H-79-(215)-I. 

In the present case, all wife's 1982 working days were entirely within New York State. 
Although Section 131.18(a) of the Regulations outlines the method of allocating income when an 
employee works both within and without the State, the nature of the regulation mandates its 
application to employees working wholly within New York as well. That is, under this computation 
the portion of income allocable to New York varies inversely with the number of days worked 
without New York during the tax year, so that income becomes wholly taxable once the taxpayer has 
no working days outside the State during the tax year. In such situation, exactly as is the case with 
respect to tax years during which work is performed both within and without New York, income 
received as sick pay or vacation pay is allocated in accordance with the taxpayer's work experience 
during the tax year or other applicable period, wholly without consideration of when the right to 
receive such sick pay or vacation pay may have been acquired.  Further as Petitioner is presumably 
a cash basis taxpayer, sick pay and vacation pay are taxed when paid despite the fact that they may 
have been earned in a prior year and in a different state. Wages may only be accrued based on when 
earned rather than when actually paid in a situation where an individual changes status from resident 
to nonresident or vice versa. Tax Law, §654(c). In the present case, however, this special accrual may 
not be made as Petitioners did not change their state of residence. 

Second, for Federal tax purposes, married couples filing a  joint return are allowed a 
deduction based on the qualified earned income of the spouse with the lesser earned income. 
I.R.C., §221(a).  To determine New York adjusted gross  income for non-residents, New York 
adopts as a starting  point that part of Federal adjusted  gross  income "derived  from or 
connected with New York sources. Tax Law, §632(a)(1).  In  the present case husband is the 
spouse with the lesser qualified income. Since all of his 1982 income was earned in Indiana, 
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the deduction as calculated in accordance with §221(a) of the Internal Revenue Code is not "derived 
from or connected with New York sources," as required by §632(a)(1) of the Tax Law. Thus, the 
deduction is not allowable in determining their New York adjusted gross income. 

DATED: August 7, 1984	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


