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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted (Petitioner).  Petitioner asks for clarification of the phrase “at the 
time” contained in Tax Law § 606(g-1)(2)(A) pertaining to the definition of qualified solar 
energy system equipment expenditures when taxpayer is constructing a new residence with 
qualified solar energy system equipment.  We conclude that the language “at the time” is 
referring to when the installation of the qualified solar energy system equipment is complete and 
the taxpayer has begun to use the residence as his or her principal residence.   

 
Facts 
 
 Petitioner has several clients that are currently building new homes and are purchasing 
and installing qualified eligible solar energy systems for these homes at the time of construction.  
During home construction, some of the clients continue to live in their current home, which they 
consider their principal residence.  These clients intend that the newly constructed home will be 
their principal residence when construction is complete. 
 
Analysis  
 
 Tax Law § 606(g-1) provides that a taxpayer shall be allowed a credit against personal 
income taxes in an amount equal to 25% of qualified solar energy system equipment 
expenditures.  The term “qualified solar energy system equipment expenditures” 
means expenditures for the purchase of solar energy system equipment that is installed in 
connection with residential property located in New York and is used by the taxpayer as his or 
her principal residence at the time the solar energy system equipment is placed in service.  Tax 
Law § 606(g-1)(2)(A).  The credit is allowed to be claimed in the taxable year in which the solar 
energy system equipment is placed in service.  See Tax Law 606(g-1)(7). 
 
 The term “placed in service” is not defined in the Tax Law.  However, for federal tax 
purposes, the term “placed in service” refers to the time in which the property is placed in a 
condition or state of readiness and availability for a specifically assigned function, whether in a 
trade or business, in the production of income, in a tax-exempt activity, or in a personal activity.1  
Looking to the federal definition of “placed in service” for guidance as to when solar energy 
equipment qualifies for the credit under Tax Law § 606(g-1)(2)(A) in the case of new 

                                                      
1 See federal regulation §§ 1.46-3 regarding the definition of placed in service with respect to the investment tax 
credit and 167(a)-11(e)(1)(i) regarding the definition of placed in service for purposes of depreciation . 
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construction, it is determined that the qualified solar energy system equipment will be considered 
to be placed in service when the solar energy equipment installation in the new home is complete 
and the new home construction is ready for occupancy.   Your client, the taxpayer, would bear 
the burden of demonstrating that the house is his or her primary residence at that time in order to 
qualify for the credit.   
 
 
 
 
DATED: September 9, 2013    /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


