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 On September 21, 2009 a Petition for Advisory Opinion was received from name and address redacted.  
 
 The petition asks whether marriage to a same-sex partner  will be recognized for New York State 
personal income tax purposes as a result of Governor David Paterson’s 2008 directive to all State Agencies  
regarding same-sex marriage recognition.  
 
 We conclude that since marriage to a same-sex partner is not a marriage for federal income tax  
purposes, it is not a marriage for New York State personal income tax purposes.  
 
Analysis 
 
 Section 607(a) of the Tax Law provides that any term found in the personal income tax provisions of the 
Tax Law shall have the same meaning as the term has for federal income purposes, unless a different meaning is  
clearly required but such meaning shall be subject to exceptions or modifications prescribed by the personal 
income tax provisions of the Tax Law or by other statute.  If a different meaning is clearly required, departure 
from the federal definition is acceptable even though there is no specific exemption or modification in the Tax 
Law. However, section 607(b) of the Tax Law supplements section 607(a) of the Tax Law by specifically 
providing that an individual’s marital status is the same as that individual’s marital status established for federal 
income tax rate setting purposes.  Section 651(b) of the Tax Law provides that an individual’s New York filing  
status is determined by his or her federal filing status for federal income tax purposes.  Therefore, New York 
State follows the federal determination of filing status.   
 
 Under the Federal Defense of Marriage Act, the Internal Revenue Service does not recognize same-sex  
marriages for federal income tax purposes, including for purposes of filing a joint return.  Therefore, same-sex  
partners of a same-sex marriage are not treated as married for federal income tax purposes. 
 
 Accordingly,  a marriage to a same-sex partner will not be recognized for purposes of New York State 
personal income tax. 

 
DATED:  May 12,  2010 

 

 

 
 

 
 

 
 

 

 /S/ 
Jonathan Pessen
Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

   

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person 
or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately 
describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and 
Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time 
period at issue in the Opinion. 


