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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. I040115A 

On January 15, 2004, a Petition for Advisory Opinion was received from Marcum & 
Kliegman, LLP, c/o Carolyn Mazzenga, CPA, 130 Crossways Park Drive, Woodbury, New York 
11797. 

The issue raised by Petitioner, Marcum & Kliegman, LLP, is whether a nondomiciliary of 
New York State maintains a permanent place of abode in New York State, under section 
605(b)(1)(B) of the Tax Law, for the purpose of determining if an individual is considered a resident 
of New York where the individual donates the use of his place of abode located in New York State 
to a charitable organization for a three-month period. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

A Connecticut domiciliary owns a place of abode in East Hampton, New York, where he 
spends three to five months a year with his family. The remainder of the year is spent at his 
Connecticut residence. The individual works in New York City and spends more than 183 days 
within New York State. The Connecticut residence is substantially closer to his job in New York 
City than his East Hampton residence. 

The individual plans to donate the use of his East Hampton house to a local charitable 
organization for a continuous three-month period. The charity will use the house for various fund 
raising activities or other events related to its charitable purposes. The individual and the charity 
will execute a written lease for the use of the house for the three-month period. During the 
three-month period, the individual will not have access to or use of the house for any reason. Also, 
the individual’s phone will be disconnected and all clothing and other personal effects will be 
removed. For the period, the charity will be assuming responsibility for all utilities and care of the 
house. The individual’s furniture will remain in the house. 

The charitable organization has been approved by the Internal Revenue Service as a 
recognized not-for-profit organization under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code. The 
individual is not related to the charitable organization. 

Applicable law and regulations 

Section 605(b)(1) of the Tax Law provides, in part: 

Resident individual. A resident individual means an individual: 

* * * 
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(B) who is not domiciled in this state but maintains a permanent place of abode in 
this state and spends in the aggregate more than one hundred eighty-three days of the taxable 
year in this state, unless such individual is in active service in the armed forces of the United 
States. 

Section 105.20 of the Personal Income Tax Regulations (Regulations) defines a resident 
individual and provides, in part: 

(a) General. An individual may be a resident of New York State for personal income 
tax purposes, and taxable as a resident, even though such individual would not be deemed 
a resident for other purposes. As used in this Subchapter, the term resident individual 
includes: 

(1) all persons domiciled in New York State, subject to the exceptions set forth in 
subdivision (b) of this section; and 

(2) any individual (other than an individual in active service in the Armed Forces of 
the United States) who is not domiciled in New York State, but who maintains a permanent 
place of abode for substantially all of the taxable year (generally, the entire taxable year 
disregarding small portions of such year) in New York State and spends in the aggregate 
more than 183 days of the taxable year in New York State. 

* * * 

(e) Permanent place of abode. (1) A permanent place of abode means a dwelling 
place permanently maintained by the taxpayer, whether or not owned by such taxpayer, and 
will generally include a dwelling place owned or leased by such taxpayer’s spouse. 
However, a mere camp or cottage, which is suitable and used only for vacations, is not a 
permanent place of abode. Furthermore, a barracks or any construction which does not 
contain facilities ordinarily found in a dwelling, such as facilities for cooking, bathing, etc., 
will generally not be deemed a permanent place of abode.  Also, a place of abode, whether 
in New York State or elsewhere, is not deemed permanent if it is maintained only during a 
temporary stay for the accomplishment of a particular purpose.... 

The Department of Taxation and Finance Income Tax Nonresident Audit Guidelines, dated 
July 25, 1997, provides that for purposes of section 105.20(a) of the Regulations, the phrase 
substantially all of the taxable year means: 

For statutory resident purposes, an individual who maintains a permanent place of 
abode in New York State, must maintain such abode "for substantially all of the taxable 
year". For this purpose, substantially all the taxable year means a period exceeding 11 
months. For example, an individual who acquires a permanent place of abode on 
March 15th of the taxable year and spends 184 days in New York State would not be a 
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statutory resident since the permanent place of abode was not maintained for substantially 
the entire year. Similarly, if an individual maintains a permanent place of abode at the 
beginning of the year but disposes of it on October 30th of the tax year, s/he too, would not 
be a statutory resident despite spending over 183 days in New York. Since the individual 
in each of the above examples did not maintain their permanent place of abode in New York 
for more than 11 months, the individuals would not be considered residents of New York 
State for any part of the year. Audit Division policy considers the "substantial part of a year" 
rule to be a general rule rather than an absolute rule. For example, suppose a couple rents an 
apartment in New York year after year, but each year they sublet the apartment to their son 
for the month of December. Under the absolute rule, this couple would not be maintaining 
a permanent place of abode in New York since they do not maintain it for more than 11 
months of any particular year. However, the Division's position is that this couple should 
properly be covered by the 183 day rule since they are maintaining the abode on a regular 
basis. 

Opinion 

To be considered a resident of New York State pursuant to section 605(b)(1)(B) of the Tax 
Law and section 105.20(a)(2) of the Regulations, a nondomiciliary individual must maintain a 
permanent place of abode in New York for substantially all of the taxable year and spend in the 
aggregate more than 183 days of the taxable year in New York. 

The Department of Taxation and Finance Income Tax Nonresident Audit Guidelines dated 
July 25, 1997, page 38, provides that for this purpose, the phrase substantially all of the taxable year 
means a period exceeding 11 months. For example, an individual who acquires a permanent place 
of abode on March 15th for the taxable year and spends 184 days in New York State would not be 
a statutory resident since the permanent place of abode was not maintained for substantially the 
entire taxable year. Similarly, if an individual maintains a permanent place of abode at the 
beginning of the year but disposes of it on October 30th of the taxable year, the individual would not 
be a statutory resident despite spending over 183 days in New York. 

In Matter of Hofler, Dec St Tax Commn, May 15, 1981, TSB-H-81-(162)-I, the issue 
addressed was whether the petitioners maintained a permanent place of abode within New York 
State if they leased the property. In that case, the petitioners leased their residence located in 
New York to unrelated individuals. During the terms of the leases, the petitioners did not have the 
right to live in the house; that right vested in the tenants. In the Tax Commission’s view, the 
petitioners did not maintain a permanent place of abode in New York State.  See also, Matter of 
Cunningham, Dec St Tax Commn, January 18, 1984, TSB-H-84-(14)-I. 

In this case, it is undisputed that the individual will spend more than 183 days in New York 
State and maintain the East Hampton residence for nine months during the year. The issue is 
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whether the individual will maintain a permanent place of abode in New York for substantially all 
of the taxable year. For a continuous three-month period, the East Hampton abode will be leased 
to a charitable organization on a contractual basis.  The individual will lease occupancy and use of 
the residence to the charitable organization, and the charitable organization will assume 
responsibility for all utilities and care of the house. For the duration of the lease agreement, the 
individual will not have access to the residence. 

The individual will relinquish full control of and access to the residence as a result of a 
written lease with the charitable organization whereby it will have the sole and exclusive right to 
use the property for a three-month period. Following Hofler, supra, and Cunningham, supra, the 
East Hampton residence will not be deemed a permanent place of abode maintained by the 
individual for the three month period. Therefore, the individual will not maintain a permanent place 
of abode in New York State for substantially all of the taxable year. Accordingly, the individual will 
not be considered a statutory resident of New York for purposes of section 605(b)(1)(B) of the Tax 
Law and section 105.20(a)(2) of the Regulations. 

It should be noted that for purposes of defining the phrase substantially all of the taxable 
year, the Audit Guidelines consider the 11 month rule to be a general rule rather than an absolute 
rule. Generally, if an individual leases his or her house to a third party for a period of one month 
or more in the taxable year, the individual would not be deemed to maintain a permanent place of 
abode for substantially all of the taxable year.  However, even if the individual leases his or her 
house for a period of one month or more, the individual may be deemed to maintain a permanent 
place of abode for substantially all of the taxable year if the individual enters into such leases year 
after year on a recurring basis. 

DATED: July 6, 2004	 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist IV 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


