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ADVISORY OPINION PETITION NO. I020513A 

On May 13, 2002, a Petition for Advisory Opinion was received from Paul Gajkowski, c/o 
Pustorino Puglisi, 515 Madison Avenue, New York, New York 10022. 

The issues raised by Petitioner, Paul Gajkowski, are: 

1. Whether a hotel room that does not have a cooking facility is considered a permanent place
 of abode. 

2. Whether an apartment that does not have a cooking facility is considered a permanent place
 of abode. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Taxpayer is a nondomiciliary of New York State and maintains a permanent place of abode in 
the state of domicile. Taxpayer is considering leasing a hotel room on a long term basis. The hotel 
room would not have a cooking facility.  The hotel room can be used throughout the year and will not 
be used for a temporary or a particular purpose.  Taxpayer is also considering purchasing an apartment 
in New York State. Prior to moving to the apartment, the cooking facility will be removed.  The 
apartment can be used throughout the year and will not be used for a temporary or a particular purpose. 

Applicable Law and Regulations 

Section 605(b)(1) of the Tax Law provides, in part: 

Resident individual. A resident individual means an individual: 

* * * 

(B) who is not domiciled in this state but maintains a permanent place of abode 
in this state and spends in the aggregate more than one hundred eighty-three days of the 
taxable year in this state, unless such individual is in active service in the armed forces 
of the United States. 

Section 105.20(e) of the Personal Income Tax Regulations ("Regulations") defines permanent 
place of abode, and provides, in part: 

Permanent place of abode. (1) A permanent place of abode means a dwelling 
place permanently maintained by the taxpayer, whether or not owned by such taxpayer, 
and will generally include a dwelling place owned or leased by such taxpayer’s spouse. 
However, a mere camp or cottage, which is suitable and used only for vacations, is not 
a permanent place of abode. Furthermore, a barracks or any construction which does 
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not contain facilities ordinarily found in a dwelling, such as facilities for cooking, 
bathing, etc., will generally not be deemed a permanent place of abode.  Also, a place 
of abode, whether in New York State or elsewhere, is not deemed permanent if it is 
maintained only during a temporary stay for the accomplishment of a particular 
purpose.... 

Opinion 

Determinations of a taxpayer’s status as a resident or nonresident individual for purposes of 
personal income tax have long been based on the principle that the result “frequently depends on a 
variety of circumstances which differ as widely as the peculiarities of individuals.” (Matter of 
Newcomb, 192 NY 238) 

The words “maintain” and “permanent” are not limited to any particular usage but, instead, may 
apply to a variety of circumstances inherent in the subject matter at hand.  (Matter of Evans, Dec Tax 
App Trib, June 18, 1992, TSB-D-92(16)I), aff’d 199 AD2d 840))  “[O]ne maintains a place of abode 
by doing whatever is necessary to continue one’s living arrangements in a particular dwelling place.” 
(Evans, id.)  “[T]he permanence of a dwelling place ... cannot be limited to circumstances which 
establish a property right in the dwelling place.  Permanence, in this context, must encompass the 
physical aspects of the dwelling place as well as the individual’s relationship to the place.” (Evans, id.) 
In general, a “permanent place of abode” means “an abiding place maintained by a person with such 
degree of continuity as to be considered to be permanent.” (1940 Op Atty Gen 245) 

When determining whether Taxpayer is maintaining a permanent place of abode for purposes 
of section 605(b)(1) of the Tax Law and section 105.20(e) of the Regulations, consideration should be 
given to whether the living arrangements will be maintained as a dwelling on a permanent basis. 
Taxpayer’s proposed living arrangements in New York will consist of either a long term lease of a hotel 
room or the purchase of an apartment where the cooking facilities have been removed. In either case, 
the living arrangements will constitute a dwelling that will be maintained by Taxpayer and will be used 
throughout the year.  Such living arrangements will not be used for a temporary stay for a particular 
purpose. Therefore, in either case, Taxpayer will be considered to be maintaining a permanent place 
of abode pursuant to section 605(b)(1) of the Tax Law and section 105.20(e) of the Personal Income 
Tax Regulations. The fact that the dwelling will not contain cooking facilities does not preclude such 
dwelling from being considered a permanent place of abode in New York that is maintained by 
Taxpayer. 

DATED: November 6, 2002	 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist IV 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


