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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. M930707B 

On July 7, 1993, a Petition for Advisory Opinion was received from Jamaica Savings Bank 
FSB, 303 Merrick Road, Lynbrook, New York 11563. 

The issue raised by  Petitioner, Jamaica Savings Bank FSB, is whether a savings institution 
is required, under New York law, to obtain a tax  waiver for estate tax purposes upon the death of an 
owner of an Individual Retirement Account (hereinafter "IRA") where the balance of said IRA, on 
the date of death of the owner, was less than $50,000. 

Petitioner, a federally chartered savings bank doing  business in New York State, maintained 
various accounts with the decedent, Rosalyn Rachlin. The decedent's accounts included a NOW 
account with a balance on January 28, 1991, the date death, of $12,408.17 and an IRA account with 
a balance of $35,309.12 on the date of death. 

The IRA account, a non-contributory account and a Rollover account were transferred by the 
decedent from her qualified plan with her employer, Fred Frankel & Sons, Inc. 

On July 11, 1991, Petitioner, in reliance with Section 360.7 of the Estate Tax Regulations, 
paid the balance in the IRA account totaling $36,008.24 (which includes interest subsequent to the 
date of death) to the IRA account beneficiary.  Further, on September 3, 1991, Petitioner paid the 
balance in the NOW account totaling $12,817.55 (which includes interest subsequent to the date of 
death) to the New York City Public Administrator upon production of a New York State tax waiver 
and other pertinent documents. 

On November 6, 1992, Petitioner received a citation from the New York County Surrogates 
Court.  The citation, on petition by the Public Administrator, requested Petitioner, for failure to 
obtain a tax waiver on said IRA account, to pay $1,256.09 in estate tax and $700.00 in legal fees, 
pursuant to Estates Powers and Trust Law 13-3.6. 

Section 975 of the Tax Law provides, in part, as follows: 

* * * 

(e) Liability of persons in possession of property.- - (1) Notice and provision 
for tax. Unless the commissioner of taxation and finance waives the requirements of 
this subsection as provided in paragraph three of this subsection, no safe deposit 
company,  trust company, bank, corporation, firm or other person having in 
possession or under control securities, deposits, or other assets belonging to or 
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standing in the name of a decedent, or belonging  to or standing in the joint names of 
such a decedent and one or more persons, or to the survivor or survivors when held 
in the joint names of a decedent and one or more  persons, or upon their order or 
request, unless: 

(A) notice of the time and place of such intended delivery or transfer is served 
upon the commissioner at least ten days prior to said delivery or transfer, and 

(B) a sufficient portion or amount of such property  is retained to pay any tax 
and interest which may thereafter be assessed with respect to such securities, deposits 
or other assets. The commissioner or his representative may examine said securities, 
deposits or assets at the time of such delivery or transfer.   For the purpose of this 
section, the term "other assets" shall include the shares of the capital stock of or other 
interest in the safe deposit  company, trust company, corporation, bank or other 
institution making the delivery or transfer. 

Section 2039 of the Internal Revenue Code, as amended, provides as follows: 

Sec. 2039. Annuities.- - [Internal Revenue Code.] 

(a) General.-- The gross estate shall include the value of an annuity  or other 
payment receivable by any  beneficiary  by reason of surviving the decedent under any 
form of contract or agreement entered into after March 3, 1931 (other than as 
insurance under policies on the life of the decedent), if, under such contract or 
agreement, as annuity or other payment was payable to the decedent, or the decedent 
possessed the right to receive such annuity or payment, either alone or in conjunction 
with another for his life  or for any period not ascertainable without reference to his 
death or for any period which does not in fact end before his death. 

(b) Amount includible.- - Subsection (a) shall apply to only such part of the 
value of  the annuity or other payment receivable under such contract or agreement 
as is proportionate to that part of the purchase price therefor contributed by the 
decedent. For purposes of this section, any  contribution by  the decedent's employer 
or former employer to the purchase price of such contract or agreement (whether or 
not  to an employee's trust or fund forming part of a pension, annuity, retirement, 
bonus or profit-sharing plan) shall be considered to be contributed by the decedent 
if made by reason of his employment. 

In addition, Section 677 of the Banking Law provides, in part, as follows: 

§677. Decedents' accounts, withdrawals by authorized persons 
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1. The maximum withdrawal permissible by law for purposes of this section 
shall be the amount permitted to be paid, without the consent  of  the state tax 
commission, under rules or regulations promulgated by such commission pursuant 
to sections one hundred seventy-one and two hundred forty-nine-cc of the tax law. 
(emphasis added) 

Section 360 of the Estate Tax Regulations provide, in part, as follows: 

Section 360.1  Payment, delivery and transfer of cash, deposits and open­
market securities whose value is not more than $30,000. 

(a)(1) Any trust company, corporation, bank or other institution, or person  having 
in possession or under control cash or deposits not exceeding $30,000, which belong 
to or stand in the name of a decedent dying  after June 30, 1978, or which belong to 
or stand in the names of such decedent and one or more other persons jointly, may 
pay the same to or upon the order of the decedent's executor or  administrator, a 
surviving joint depositor or any other person to whom payment is authorized by law, 
without the consent of the State Tax Commission, without notice to the commission, 
and without retaining any portion of such cash or deposits for the payment of estate 
tax. In the case of a decedent dying before July 1, 1978, payment may be made under 
the preceding sentence, but only if the cash deposits do not exceed $2,000.  Payment 
of cash or deposits in an amount not exceeding $30.000 ($2,000 in the case of 
decedents dying before July 1, 1978) should not be withheld on account of absence 
of waivers issued by the State Tax Commission. 

* * * 

Section 360.7 Annuity and other payments under certain trusts, plans and accounts 

(a)(1) Payments received by any beneficiary (other than the executor) under 
an employees' trust or a retirement annuity contract purchased by an employer, or an 
individual retirement account or annuity or a retirement bond, which qualify for 
exclusion from the Federal gross estate of a decedent under section 2039(c) and (e) 
of the Internal Revenue Code of 1954, as contained in section 2 of chapter 1013 of 
the Laws of 1962, as last amended by chapter 916 of the Laws of 1982, are similarly 
excludible from a decedent's New York gross estate under section 954 of the Tax 
Law. Accordingly, payments pursuant to such a plan, where no contributions were 
made by the decedent, may be made without notice to the State Tax Commission and 
without obtaining a waiver if such payments do not exceed $100,000.  However, 
payments pursuant to such a plan, where no contributions were made by the 
decedent, which exceed $100,000 in the aggregate may not be made unless written 
notice of such payment is mailed to the State Tax Commission at least 10 days prior 
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to such payment and a sufficient portion of such payment is retained for payment of 
the estate tax unless a waiver is first obtained from the State Tax Commission. 
(emphasis added) 

Technical Service Bureau Memorandum, TSB-M-86(1), issued January 23, 1986, relating 
to the amendments  to  the Article 26 of the Tax Law, enacted July 24, 1985 provides, in part, as 
follows: 

Chpt. 543 Amended New York General Content of 
Bill Section Tax Law Section Amended Provisions 

7 2039(c), (d),(e),(f) Repealed 
and (q) N.Y. eff.: 
applicable to estates 
of decedents dying 
after July 24, 1985. 

Pursuant to Section 360.7 of the Estate  Tax Regulations, payments received by any 
beneficiary (other than the executor) from an IRA which qualifies for exclusion from  the  Federal 
gross estate of a decedent under Section 2039(c) and (e) of the Internal Revenue Code are similarly 
excludible from the New York gross estate, and, therefore, a waiver was only necessary to be 
obtained for payments that exceeded $100,000. However, Section 2039(c) and (e) of the Internal 
Revenue Code were repealed July 24, 1985. As a result of the amendments to Section 2039 of the 
Internal Revenue Code any payments received by a beneficiary from an IRA are includible in the 
Federal gross estate of the decedent and the rules set forth in Section 360.7 of the Estate Tax 
Regulations no longer apply. 

Accordingly, pursuant to Section 975 of the Tax Law, Section 677 of the Banking Law and 
Section 360.1(a)(1) of the Estate Tax Regulations a waiver must be obtained where the payment of 
cash or deposits (which would include payments from an IRA) which belong to or stand in the name 
of a decedent to a beneficiary exceeds $30,000. 

DATED: November 12, 1993	 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


