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ADVISORY OPINION PETITION NO.M920831A 

On August  31, 1992, a Petition for Advisory Opinion was received from Marine Midland 
Bank, N.A., One Marine Midland Center, Buffalo, New York 14203-2827. 

The issue raised by Petitioner, Marine Midland Bank, N.A., is whether Section 360.1 of the 
Estate Tax Regulations is permissive or mandatory  as to the release of up to $30,000 without a tax 
waiver. 

Petitioner is a bank which holds from time to time accounts in the same branch or at different 
branches in the name of an individual decedent which exceeds the sum of $30,000. Petitioner's 
general policy is not to release any funds without a tax waiver, so as to guard against someone from 
obtaining $30,000 without a waiver from more than one branch location. 

Section 975 of the Tax Law provides, in part, as follows: 

* * * 

(e) Liability of persons in possession of property.-- (1) Notice and provision 
for tax. Unless the commissioner of taxation and finance waives the requirements of 
this subsection as provided in paragraph three of this subsection, no safe deposit 
company, trust company, bank, corporation, firm or other person  having in 
possession or under control securities, deposits, or other assets belonging to or 
standing in the name of a decedent, or belonging  to or standing in the joint names of 
such a decedent and one or more persons, shall deliver or transfer the same to the 
executor of said decedent, or to the survivor or survivors when held in the joint 
names of a decedent and one or more persons, or upon their order or request, unless: 

(A)  notice of the time and place of such intended delivery or transfer is 
served upon the commissioner at least ten days prior to said delivery or transfer, and 

(B)  a sufficient portion or amount of such property is retained to pay  any  tax 
and interest which may  thereafter be assessed with respect to such securities, deposits 
or other assets. The commissioner or his representative may  examine said securities, 
deposits or assets at the time of such delivery or transfer.  For the purpose of this 
section, the term "other assets"  shall include the shares of the capital stock of or other 
interest in the safe deposit  company, trust company, corporation, bank or other 
institution making the delivery or transfer. 

* * * 
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(3) Waiver by commissioner of taxation and finance. Notwithstanding any 
other provision of  this subsection, the commissioner of taxation and finance may 
waive the requirements of this section pursuant to such rules and regulations as he 
may prescribe. (emphasis added) 

In addition, Section 677 of the Banking Law provides, in part, as follows: 

§677. Decedents' accounts, withdrawals by authorized persons 

1. The maximum withdrawal permissible by law for purposes of this section 
shall be the amount permitted to be paid, without the consent of the state tax 
commission, under rules or regulations promulgated by such commission pursuant 
to sections one hundred seventy-one and two hundred forty-nine-cc of the tax  law. 
(emphasis added) 

Section 360.1(a)(1) of the Estate Tax Regulations provides as follows: 

Section 360.1 Payment, delivery and transfer of cash, deposits and open­
market securities whose value is not more than $30,000. 

(a) (1) Any trust company, corporation, bank or other institution, or person having 
in possession or under control cash or deposits not exceeding $30,000, which belong 
to or stand in the name of a decedent dying after June 30, 1978, or which belong to 
or stand in the names of such decedent and one or more other persons jointly, may 
pay the same  to  or upon the order of the decedent's executor or administrator, a 
surviving joint depositor or any other person to whom payment is authorized by  law, 
without the consent of the State Tax Commission, without notice to the commission, 
and without retaining  any portion of such cash or deposits for the payment of estate 
tax. In  the case of a decedent dying before July 1, 1978, payment may be made under 
the preceding sentence, but only if the cash deposits do not exceed $2,000. Payment 
of cash or deposits in an amount not exceeding  $30,000 ($2,000 in the case of 
decedents dying before July 1, 1978) should not be withheld on account of absence 
of waivers issued by the State Tax Commission. (emphasis added) 

Accordingly, pursuant to Section 975 of the Tax law, Section 677.1 of the Banking Law, and 
Section 360.1(a)(1) of the Estate  Tax  Regulations, payment of cash or deposits in an amount not 
exceeding $30,000 should not be withheld on account of  absence of waivers. Therefore, any trust 
company, corporation, bank or other institution, or person having in its possession or under its 
control cash or deposits of a decedent may not refuse to pay up to $30,000 of such amount to the 
decedent's executor or administrator, surviving joint depositor or other authorized person solely on 
the grounds that they did not obtain a tax waiver. 
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It is noted that when the waiver is secured, the waiver must be for the original total amount 
of the deposits, securities or other assets including any and all withdrawals made. 

DATED: November 9, 1992 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


