
 
  

 
 

 
      

 
  

 
  

  

 
    

New York State Department of Taxation and Finance
Taxpayer Services Division TSB-A-85 (3)

Technical Services Bureau Estate and Gift Taxes 
September 18, 1985 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  Z840501A 

On May 1, 1984, a Petition for Advisory Opinion was  received from R. Walter Kaszubinski,
404 North Main Street, North Syracuse, New York 13212. 

The issue raised is whether the transfer by gift of jointly owned real property,  including a
retail store  on  the property but not the assets of the business operating  the  store,  creates  a  tax  liability
under  the following  articles  of  the Tax Law: 1) the gift tax imposed under Article 26-A; 2) the sales
and use tax imposed under Article 28;  3)  the real estate transfer tax imposed under Article 31; and
the tax on real property transfers imposed under Article 31-B. 

Petitioner sets forth the following situation: Petitioner will receive  from his parents a gift  of
real property which the parents jointly own. One parent operates a retail store as a sole proprietorship
on the property. The gift would include the retail store but not the assets of the business, such as
inventory, furniture, fixtures or  other  equipment.  Petitioner  would rent  the store back to the parent
for continued operation. The property's estimated value lies between $80,000 and $100,000 and the 
parents intend to elect gift-splitting. 

ISSUE (1) 

Section 1001 of Article 26-A of the Tax Law imposes a tax on the transfer of property by gift.
The tax imposed by Article 26-A must be paid by the donor. The amount of tax depends on the 
property's value and the total amount of gifts made during the calendar year and the preceding
calendar period as defined by section 1002 of the Tax Law. Since the property in question is jointly
owned by Petitioner's parents, each would be making a gift of one-half the current market value of
the property. As long as the parents retain no future interest in the property, each parent would be
entitled to a $10,000 gift tax exclusion. (IRC§2503(b)). 

Where both spouses consent, section 2513 of the Internal Revenue Code allows gifts made
by one spouse to be considered as made one-half by each spouse, commonly known as "gift­
splitting". Spouses consenting to gift-splitting are jointly and severally liable for the entire tax
imposed on each spouse for the calendar year.  (Tax Law §1007(d)). Since the property is jointly
owned, election to use gift-splitting would merely re-divide the tax liability. In any case, each parent
would be making a gift of one-half of the property's value. 

Accordingly, Petitioner's parents will each be liable for one-half the property's value when 
computing the amount of tax owed under Article 26-A of the Tax Law since the jointly owned real
property is being transferred by gift. 

RODERICK G. W. CHU, COMMISSIONER GABRIEL B. DiCERBO, DEPUTY COMMISSIONER 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR 

TP-8 (3/83) 
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ISSUE (2) 

Section 1141(c) of the Tax Law requires a purchaser of business assets  in  a  bulk  sale
transaction to notify the Tax Commission before taking possession of the assets. 

Section 537.1(a) of the Sales and Use Tax Regulations define bulk sale in part as: 

"any sale, transfer or assignment in bulk of any part or the whole  of  business assets, other
than in the ordinary course of business." 

The fact that this transfer is by way of gift does not preclude the transfer from being a bulk
sale. (20 NYCRR 537.1(a)(3)). 

Section 537.1(b) of the same regulations defines business assets to include "any assets of a
business pertaining directly to the conduct of the business, whether such assets are intangible,
tangible or real property." The store transferred in this case falls squarely within the meaning of
business assets as the building is an essential element of the business. The uncommon nature of this
gift places the transfer outside the ordinary course of business. 

Accordingly, the gift to Petitioner constitutes a bulk sale within the meaning of section
ll41(c)of the Tax Law since the transfer of business assets was outside the ordinary course of
business. Consequently, the Petitioner will be required to file a Notification of Bulk Sale (Form AU
196.10) at least 10 days before taking possession of the asset. 

ISSUE (3) 

Section 1402 of the Tax Law imposes a tax on deeds transferred by a grantor to a grantee.
Section 1405(b)(4) of the Tax Law, however, expressly exempts "deeds or conveyances of real
property without consideration . . . including deeds conveying realty as bona fide gifts." 

Accordingly, Petitioner will be exempt from the Real Property Transfer Tax imposed under
Article 31 of the Tax Law since the transfer is by way of gift. 

ISSUE (4) 

Section 1441 of the Tax Law imposes a tax on gains derived from the transfer of real property
within the state. Section 1443.1 of the Tax Law provides an exemption if the consideration is less
than one million dollars. Since the fair market value of the property is between $80,000 and
$100,000, the transfer will be exempt from the tax imposed under Section 1441 of the Tax Law. 
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Accordingly, Petitioner's parents will be exempt from the Real Property Transfer Gains Tax
imposed under Article 31-B of the Tax Law since the property transferred has a fair market value
of less than one million dollars. If the total consideration for the transfer is less than $500,000, the 
transferor  may claim the exemption by filing form TP-584 when the deed is recorded. If the total
consideration is between $500,000 and $999,000, the questionnaires TP-580 and TP-581 must be
filed twenty days before the transfer. 

DATED:  September 18, 1985	 s/FRANK J. PUCCIA
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth herein. 


