
 
 

 

 
   

 
 

  

 
   

 

 
  

 
  

 
 

 
 

 
  

 

 

 
  

  

 
 
   

 
  

 

 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-10(5)M
Estate Tax
October 21, 2010 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. M100806A 

A petition filed by the estate of name redacted (Petitioner) asks whether, in determining the value of 
New York real property included in its gross estate, the estate should discount the value of the property to 
reflect that the decedent’s will subjected it to a life estate.  We conclude that petitioner is not entitled to a 
discount in the value of the New York real property based on the will’s creation of a life estate in the 
property. 

Facts 

Paragraph sixth of the last will and testament of name redacted, a resident of this State who died on 
June 14, 2006, gives name redacted “an estate for life in all my right, title and interest” in specified real 
property in New York, New York (“New York real property”).  That paragraph further provides that, upon 
name redacted death, the New York real property would be distributed according to the will’s residual 
clause. 

Analysis 

As relevant here, the Tax Law imposes an estate tax on the transfer, from any deceased individual 
who at his or her death was a resident of New York State in the amount of the maximum state death tax 
credit allowable under the Internal Revenue Code (IRC) with all amendments through July 22, 1998 (Tax 
Law sections 951[a]; 952[a]). The amount of the state death tax credit, in turn, depends on the amount of the 
Federal adjusted taxable estate, which is equal to the taxable estate minus $60,000 (IRC section 2011[b]). A 
decedent’s taxable estate is equal to the decedent’s gross estate minus any applicable deductions (IRC section 
2051). Section 2031 of the IRC provides that, for federal estate tax purposes, the value of the gross estate is 
to be determined by including to the extent set forth in part III of subchapter A (i.e., IRC sections 2031 
through 2046) the value, at the time of death, of all the decedent’s property, real or personal, tangible or 
intangible, wherever situated.  The regulations to the IRC provide that the value of the property includible in 
the gross estate is its fair market value at the date of the decedent's death (unless the executor elects another 
value under § 2032 or § 2032A) (Treas. Reg. section 20.2031-1[b]). The regulation further specifies that fair 
market value is “the price at which the property would change hands between a willing buyer and a willing 
seller, neither being under any compulsion to buy or sell, and both having reasonable knowledge of relevant 
facts.” This regulation does not identify the exact moment in time at which the willing buyer/willing seller 
test is to be applied. 

One formulation of the appropriate time to apply the willing buyer/willing seller test is “the instant 
before transfer, so that the amount of tax depends on the value of the transferred property in the hands of the 
transferor rather than its value in the hands of the transferee” (Citizens Bank & Trust Co. v. C.I.R., 839 F.2d 
1249, 1251 [7th Cir 1988]). Another description of the proper moment at which to apply the test is the 
following: 

Brief as is the instant of death, the court must pinpoint its valuation at this instant- the moment of 
truth, when the ownership of the decedent ends and the ownership of the successors begins. It is a 
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fallacy, therefore, to argue value before- or- after death on the notion that valuation must be 
determined by the value either of the interest that ceases or of the interest that begins.  Instead, the 
valuation is determined by the interest that passes, and the value of the interest before or after death 
is pertinent only as it serves to indicate the value at death. 

(United States v. Land, 303 F.2d 170, 172 [5th Cir. 1962] Cert. denied 371 U.S. 862).  Whatever the exact 
formulation, the courts and other authorities are unanimous that section 2031 does not take into account 
changes in the value of an asset caused by the will’s disposition of the asset (see, e.g., Estate of Propstra v. 
United States, 680 F.2d 1248 [9th Cir. 1981 [husband and wife owned a 55% share of real property as 
community property; the value of the decedent husband’s undivided interest in the real property was held to 
be entitled to a minority discount even though his will conveyed the interest to his wife]; Estate of Curry v. 
United States, 706 F.2d 1424, 1427 [7th Cir.1983][holding that nonvoting stock owned by decedent should 
be given the same per-share value as decedent’s voting stock in the same corporation because the fair market 
value of property in the gross estate is to be viewed “as it exists in the hands of the estate” and not as it may 
be “fortuitously balkanized through a chain of post-death transactions”]; Ahmanson Foundation v. United 
States, 674 F.2d 761, 767-69 [9th Cir. 1981] [decedent owned all 100 shares of the common stock of a 
corporation, consisting of one share of voting stock and 99 shares of nonvoting stock, bequeathing the 
nonvoting stock to a charitable foundation and the single voting share in trust for his son; Ninth Circuit held 
that the 100 shares should be valued as a unit representing full ownership and control of the corporation, 
rejecting estate’s argument that “the valuation of property in the gross estate must take into account any 
changes in value brought about by the fact of the distribution itself”]; Estate of Foy Proctor, Tax Court 
Memo 1994—208, 67 TCM 2943 [May 11, 1994][decedent’s will transfers his real property to a university 
but gives the property’s current tenant the right to rent the property at fair market value for the tenant’s life; 
Tax Court held that the value of the property was to be valued as unencumbered fee simple interest]; 
Stephens, et. al., Federal Estate and Gift Taxation [8th Ed. 2002], section 4.02(2)(a), at 4-13[“because the 
interest of the decedent’s beneficiaries have not yet vested in the assets at the moment of death, valuation 
does not consider the ultimate disposition (or recipient) of the assets”]).   

The policy of valuing the assets in the gross estate without regard to the identity of the testator’s 
legatees is consistent with the nature of the estate tax, which is a tax on the testator’s passing of property at 
death and not on the testator’s legatees (Ahmanson, supra, 674 F.2d at 768, citing Ithaca Trust Co. v. United 
States, 279 U.S. 151, 155 (1929).  Moreover, as the Ahmanson court pointed out, the policy reasons for this 
view are strong: 

To take into account for valuation purposes the fact that the testator's unitary holding has become 
divided in the hands of two or more beneficiaries would invite abuse. For instance, a testator with 
two equally valuable pieces of real property could give equal undivided shares in each to both of two 
beneficiaries. Because undivided shares of real property frequently sell at a discount, the total value 
of the gross estate, under the [taxpayer’s] disaggregation theory, would be less than the value of the 
two parcels in the hands of the testator. The two beneficiaries could later exchange shares, each 
ending up the outright owner of a parcel. We may imagine that this would accomplish the original 
purpose of the testator, with a considerable tax savings.  Estate planners would implement such a 
tax-avoidance scheme whenever at least one of the assets in the gross estate has a diminished value if 
divided among two or more beneficiaries. As there is nothing in either the language of the statutes or 
the underlying theory of the estate tax that requires the existence of this loophole, we shall not 
impute it to Congress. 

(Ahmanson, supra, 674 F.2d at 768).  



 
 
  
 
 
  

 
 
 

     
 

 
 

  
 

  
 

 

TSB-A-10(5)M 
Estate Tax 
 October 21, 2010 - 3 -

In sum, based on the Federal precedent discussed above, Petitioner is not entitled to apply a 
valuation discount to the New York real property based on the life estate granted by the decedent’s will. 

DATED: October 21, 2010 /S/ 
 DANIEL SMIRLOCK 

Deputy Commissioner and Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts set 
forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity to whom it 
is issued and only if the person or entity fully and accurately describes all relevant facts. An 
Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as of the 
date the Opinion is issued or for the specific time period at issue in the Opinion. 


