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COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. M000526A 

On May 26, 2000, a Petition for Advisory Opinion was received from  Lawrence A. 
De Angelus, Higgins, Roberts, Beyerl & Coan, P.C., 1430 Balltown Road, Schenectady, New York 
12309. 

The issues raised by Petitioner, Lawrence A. De Angelus, are: 

1. Whether real property located outside of New York, which is part of the corpus of an inter 
vivos revocable trust, is considered to be “real property” that is excluded, pursuant to section 
956(a) of the Tax Law, from a New York domiciliary Grantor-Decedent’s (“Decedent”) 
New York gross estate computed under section 954(a) of the Tax Law, or is considered an 
intangible interest in a trust that is “intangible personal property” that is included  in  the 
Decedent’s New York gross estate. 

2.  What is the answer to Issue 1, if the real property is held in an irrevocable trust created 
by the Decedent which gives to Decedent a general power of appointment? 

3. What is the answer to Issue 1, if the real property is held in an irrevocable trust created 
by a third party which gives to Decedent a general power of appointment? 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Assume the Decedent died a resident of New York State prior to February 1, 2000.  During 
his life he had created a revocable trust, to be administered under the laws of New York State.  The 
corpus of this trust included a parcel of real property located outside of New York State.  Decedent 
died without having revoked the trust.  Under sections 2036(a)(2) and 2038 of the Internal Revenue 
Code (“IRC”), the entire value of the trust corpus (including the out-of-state realty) is included in 
the Decedent’s federal gross estate. 

Discussion 

Section 954(a) of Article 26 of the Tax Law provides that  the  New  York gross estate of a 
deceased resident means the decedent’s federal gross estate as defined  in the IRC (whether or not 
a federal estate tax  return is required to be filed) modified as required by section 954 of the Tax Law. 

Section 954(a)(1) of the Tax Law, as effective through January 31, 2000, provided that the 
decedent’s federal gross estate is reduced by the amount determined under section 956(a) of the Tax 
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Law.  Section 956(a) of the Tax Law, as effective through January 31, 2000, provided that if the 
federal gross estate of a deceased resident includes the value of real or tangible personal property 
having an actual situs outside New York State, such value shall be subtracted from the federal gross 
estate in determining the New York gross estate. 

Section 2036(a)(2) of the IRC provides that the value of the federal gross estate shall include 
the value of all property to the extent of any interest therein of which the decedent has at any time 
made a transfer (except in case of a bona fide sale for an adequate and full consideration in money 
or money’s worth), by trust or otherwise, under which the decedent has retained for the decedent’s 
life or for any period not ascertainable without reference to the decedent’s death or for any period 
which does not in fact end before the decedent’s death, the right, either alone or in conjunction with 
any person, to designate the persons who shall possess or enjoy the propertyor the income therefrom. 

Pursuant to section 2036 of the IRC, a decedent’s federal gross estate includes real property 
that is transferred with a retained life estate, because where the transferor retains a significant interest 
in the transferred property (e.g., a life estate or an estate that in fact ends at the transferor’s death), 
the transaction is not complete until the transferor’s death.  (United States v. Estate of Joseph P. 
Grace, 395 US 316, 320 [“The general purpose of the statute was to include in a decedent’s gross 
estate transfers that are essentially testamentary - i.e., transfers which leave the transferor a 
significant interest in or control over the property transferred during his lifetime”]). 

In Northern Trust Bank of Florida, Adv Op Comm T&F, June 5, 2000, TSB-A-00(1)M, a 
nonresident decedent transferred real property located in New York State to an irrevocable trust 
retaining an income interest in the trust property for 10 years, and was an income beneficiary under 
the trust at the date of death.  Pursuant to section 2036 of the IRC, the transfer of such property was 
not considered to be fully effective until the decedent’s death.  The completed transaction at the time 
of the decedent’s death was not the transfer of the interest in the trust (an intangible); rather, it was 
the transfer of the real property to the trust. Therefore, what was included in the decedent’s federal 
gross estate was the value of the real property which the decedent owned immediately before such 
transfer. Accordingly, for New York estate tax purposes, it was the value of the real property located 
in New York that was transferred to the trust which was included in the decedent’s New York gross 
estate pursuant to section 960 of the Tax Law. 

Section 2038(a)(1) of the IRC provides that the value of the federal gross estate shall include 
the value of all property transferred after June 22, 1936, to the extent of any interest therein of which 
the decedent has at any time made a transfer (except in case of a bona fide sale for an adequate and 
full consideration in money or money’s worth), by trust or otherwise, where the enjoyment thereof 
was subject at the date of the decedent’s death to any change through the exercise of a power (in 
whatever capacity exercisable) by the decedent alone or by the decedent in conjunction with any 
other person (without regard to when or from what source the decedent acquired such power), to 
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alter, amend, revoke, or terminate, or where any such power is relinquished during the three-year 
period ending on the date of the decedent’s death. 

The transfer of real property to a revocable trust, under section 2038 of the IRC, is similar 
to the transfer of real property with a retained life estate, under section 2036 of the IRC, in that the 
transaction is not considered to be fully effective and complete until the decedent’s death. Therefore, 
with respect to the transfer of real property to a revocable trust under section 2038 of the IRC, the 
completed transaction at the date of the decedent’s death is the transfer of the real property, not the 
transfer of the interest in the trust (an intangible).  Accordingly, it would be the value of the real 
property that the decedent owned immediately before the transfer that is included in the decedent’s 
federal gross estate. 

In this case, with respect to Issue 1, the Decedent’s federal gross estate would include, 
pursuant to section 2038 of the IRC, the value of the real property located outside of New York State 
that was transferred to the revocable trust. Pursuant to section 954(a) of the Tax Law, the 
Decedent’s federal gross estate is the starting point for computing the Decedent’s New York gross 
estate. Under section 956(a) of the Tax Law, the value of the real property having an actual situs 
outside of New York State is subtracted from the Decedent’s federal gross estate in determining the 
Decedent’s New York gross estate pursuant to section 954 of the Tax Law. 

With respect to Issue 2, section 2041(a)(2) of the IRC provides that the value of the federal 
gross estate shall include the value of all property to the extent of any property with respect to which 
the decedent has at the time of death a general power of appointment created after October 21, 1942, 
or with respect to which the decedent has at any time exercised or released such a power of 
appointment by a disposition which is of such nature that if it were a transfer of property owned by 
the decedent, such property would be includible in the decedent’s gross estate under sections 2035 
through 2038 of the IRC. 

Section 20.2041-1(b)(2) of the Treasury Regulations provides that for purposes of section 
2041 of the IRC, “the term ‘power of appointment’ does not include powers reserved by the decedent 
to himself within the concept of sections 2036 to 2038 [of the IRC]...  The power of the owner of 
a property interest already possessed by him to dispose of his interest, and nothing more, is not a 
power of appointment, and the interest is includible in his gross estate to the extent it would be 
includible under section 2033 or some other provision of part III of subchapter A of chapter 11.” 

Accordingly, with respect to Issue 2, where the Decedent created an irrevocable trust and 
reserved a power within the concept of sections 2036 to 2038 of the IRC, such power is not 
considered to be a “power of appointment” under section 2041 of the IRC.  However, where the 
conditions of sections 2036, 2037 or 2038 of the IRC are met, the Decedent’s federal gross estate 
would include the value of  real property located outside of New York State, because the transfer of 
such property would not be fully effective or completed until the Decedent’s death.  Therefore, the 
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answer to Issue 2, is the same as Issue 1. The Decedent’s starting point, under section 954(a) of the 
Tax Law, for computing the Decedent’s New York gross estate would include the value of real 
property having an actual situs outside of New York.  However, the value of such property would 
be subtracted pursuant to section 956(a) of the Tax Law. 

With respect to Issue 3, if a third party created an irrevocable trust which gave a general 
power of appointment to an individual (or person) over the enjoyment of property not originating 
with such person, all of the property in the trust over which such individual (or person) possessed 
the general power of appointment at death is includible in the decedent’s federal gross estate 
pursuant to section 2041 of the IRC. 

In the Matter of Paris Singer, 37 Misc2d 400, affd 19 AD2d 616, affd 14 NY2d 611, a 
Connecticut decedent owned a life estate in a trust holding real property, along with the right to 
appoint the corpus of the trust by will.  The court held that under section 249-p of Article 10-c, a 
nonresident’s net estate included only real and tangible personal property located in New York and 
not a power of appointment over the same property.  In reaching this conclusion, the court reasoned 
as follows: 

The only items of property of a nonresident taxable under this statute are real 
property situated and tangible personal property having an actual situs in this State. 
There is no provision for the taxation of the exercise of a power of appointment with 
respect to such properties. That a donee of a power of appointment has no legal 
estate in the subject matter of the power is well recognized (Farmers Loan & Trust 
Co v Mortimer, 219 NY 290; Matter of Walbridge, 178 Misc 32 and cases therein 
cited). Consequently, in prescribing the items to be included in the gross estate of a 
resident of this State, the Legislature specifically included the exercise of powers of 
appointment (Tax Law, § 249-r, subd 7).  The omission of such a provision in section 
249-p of the Tax Law is indicative of the legislative intent not to include powers of 
appointment when exercised by a nonresident. In the absence of a clear direction to 
do so there should not be included in the term “net estate” as used in section 249-p 
of the Tax Law property not owned by the nonresident but over which he has a power 
of appointment only. 

This case is distinguishable from Singer, supra, because key to the court’s reasoning in 
Singer, was something peculiar to the structure of Article 10-C, i.e., the express inclusion of property 
over which a resident decedent has a power of appointment in the section defining the net estate of 
resident decedents, but the omission of any mention of such property in the section defining the net 
estate of nonresidents. In regard to the estate tax imposed by Article 26, no similar argument could 
be made. Rather, the silence of Article 26 in regard to general powers of appointment suggests the 
opposite conclusion. Further, the cases on which the court relies for its proposition that “a donee 
of a power of appointment has no legal estate in the subject matter of the power” are both non-tax 
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cases. There is ample authority in the state tax area for a different rule, i.e., because of the 
substantiality of the ownership rights conferred on a holder of a general power of appointment over 
the appointed property, whether a decedent estate owns real property outright or controls it via a 
general power of appointment should make no difference in the tax result. 

Accordingly, with respect to Issue 3, where a third party created an irrevocable trust which 
gave the Decedent a general power of appointment, the value of the property subject to the power 
is included in the Decedent’s federal gross estate pursuant to section 2041 of the IRC. Therefore, 
the answer is the same as Issue 1 and Issue 2. The Decedent’s starting  point, under section 954(a) 
of the Tax Law, for computing the Decedent’s New York gross estate would include the value of real 
property  having  an actual situs outside of New York.  However, the value of such property  would 
be subtracted pursuant to section 956(a) of the Tax Law. 

DATED: July 31, 2001 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist III 
Technical Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions are 
limited to the facts set forth therein. 


