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STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. C920728A 

On July 28, 1992, a Petition for Advisory Opinion was received from Price Waterhouse, 1900 
Lincoln First Tower, Rochester, New York 14604. 

The issue raised by Petitioner, Price Waterhouse, is whether under Article 9-A of the Tax 
Law, a domestic corporation is eligible to file  a combined report with its subsidiary that is 
incorporated under the laws of the U.S. Virgin Islands. 

A New York corporation (hereinafter "Parent")  is a C-corporation for federal and New York 
State tax purposes and owns 100 percent of the outstanding  stock of its subsidiary corporation.  The 
subsidiary corporation is organized under the laws of the U.S. Virgin Islands and has elected, under 
section 922 of the Internal Revenue Code, to be treated as a foreign sales corporation (hereinafter 
"FSC"). 

The Parent and FSC  are engaged in a unitary business and they have substantial 
intercorporate transactions. Both Parent and FSC are profitable. 

Section 211.4 of the Tax Law authorizes the Commissioner of Taxation and Finance 
(hereinafter "Commissioner"), in his discretion, to require or permit a parent corporation and its 
wholly-owned subsidiaries to file a franchise tax report on a combined basis.  However, a combined 
report including a corporation not a taxpayer (i.e., a foreign corporation not doing business in New 
York) cannot be required unless the Commissioner deems such a report necessary, in order to 
properly reflect the tax liability under Article 9-A because there are intercompany transactions or 
some agreement, understanding, arrangement 'or transaction referred to in section 211.5 of the Tax 
Law. 

Section 6-2.5(b) of the Business Corporation Franchise Tax Regulations (hereinafter 
"Regulations") provides that an alien corporation may not be included in a combined report. 
However, for taxable years beginning on or after January 1, 1993, section 6-2.5(b) of the Regulations 
was amended on December 9, 1992 to provide that all FSCs, including those that are alien 
corporations, may be included in a combined report. 

Section 1-2.3(a) of the Regulations states that: 

[t]he term "corporation" means an entity created as such under the laws of the United 
States, any state, territory or possession thereof, the District of Columbia, or any 
foreign country .... 

(1) The term "domestic corporation" means a corporation 
incorporated by  or under the laws of the State or colony of New York 
State. 
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(2) The term "foreign corporation" means a corporation which is not 
a domestic corporation. (Emphasis added) 

Accordingly, a possession of the United States is not a foreign country for purposes of Article 
9-A of the Tax Law. 

Section 3-8.3 of the Regulations defines an "alien corporation" as a corporation organized 
under the laws of a country other than the United States. 

Herein, FSC is organized in the U.S.  Virgin Islands which is a possession of the United 
States. Therefore, FSC is a foreign corporation but is not an alien corporation. 

Section 6-2.5 of the Regulations provides that a foreign corporation not subject to tax in New 
York will not be required to be  included in a combined report unless the Commissioner determines 
that inclusion of the corporation is necessary to properly reflect the tax liability  of one or more 
taxpayers included in the group either because of substantial intercorporate transactions or because 
of some agreement, understanding, arrangement or transaction whereby the activity, business, 
income or capital of any taxpayer is improperly or inaccurately reflected. 

Accordingly, for all taxable years, including those beginning prior to January 1, 1993, the 
Commissioner is not precluded from requiring or permitting the inclusion of FSC in a combined 
report of Parent under the circumstances described herein if the Commissioner determines that 
inclusion is necessary to properly reflect the tax liability of Parent. 

Whether the inclusion of a corporation in a combined report is necessary is a question of fact 
not susceptible of determination in an Advisory Opinion.  An Advisory Opinion merely sets forth 
the applicability of pertinent statutory and regulatory provisions to a "specified set of facts".  Tax 
Law, § 171, subd.  twenty-fourth; 20 NYCRR 2376.1(a).  Therefore, a determination cannot be made 
in an Advisory Opinion as to whether a combined report shall be permitted or required. 

DATED: January 5, 1993	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


