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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. C881103B 

On November 3, 1988, a Petition for Advisory Opinion was received from Algorex 
Corporation, 70 Corporate Drive, Hauppauge, New York 11788. 

The issue raised, is whether, for purposes of qualifying for the investment tax credit, "usable 
business floor space", as defined in Business Corporation Franchise Tax Regulation section 5-2.4(c), 
includes space that is neither finished nor used. Usable business floor space is the basis for 
determining the denominator and numerator of the fraction used in computing the percentage of 
"principal use" of a building. 

Petitioner moved its operations into a new building during the fiscal year ended June 30, 
1985. Petitioner acquired a larger space than was necessary at the time.  This excess capacity space 
has not been finished. There are no heating, ventilating, air conditioning, plumbing or electric 
systems to support anything other than storage function. 

For taxable years beginning prior to January 1, 1987, section 210.12 of the Tax Law allows 
an investment tax credit against the tax imposed under Article 9-A of the Tax Law equal to six 
percent of the cost or other basis for federal income tax purposes of qualified tangible personal 
property and other tangible property, including buildings and structural components of buildings. 

Section 5-2.1 of the Business Corporation Franchise Tax Regulations (hereinafter 
"Regulations") provides that the taxpayer must claim the investment tax credit for the first taxable 
year in which the property becomes qualified property. 

Section 5-2.2 of the Regulations provides that the term "qualified property" means tangible 
personal property and other tangible property, including buildings  and structural components of 
building, which: 

(1)	 are acquired, constructed, reconstructed or erected after June 30, 1982; 

(2)	 are depreciable pursuant to section 167 of the Internal  Revenue Code or recovery 
property with respect to which a deduction is allowable  under section 168 of the 
Internal Revenue Code; 

(3) 	 have a useful life of four years or more; 

(4)	 are acquired by purchase as defined in section 179(d) of the Internal Revenue Code; 
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(5)	  have a situs in New York State; and 

(6) 	 are principally used by the taxpayer in the production of goods by  manufacturing, 
processing, assembling, refining, mining, extracting, farming, agriculture, 
horticulture, floriculture, viticulture, or commercial fishing. 

Section 5-2.4 of the Regulations provides  that property used in the production of goods 
includes all facilities used in the production operation, including  the storage of material to be used 
in production and the products that are produced. 

Section 5-2.4 of the Regulations also provides that  property is "principally used" in an 
activity if more than 50% of its use is in such activity. A building  or addition to a building is 
principally  used in production where more than 50 percent of its usable business floor space is used 
in storage and production. Floor space used for bathrooms, cafeterias and lounges is not usable 
business floor space. Space used for offices, accounting, sales and distribution is not  used  in 
production. 

When determining whether a building is principally used more than 50 percent for storage 
and production, the percentage of usable business floor space used in storage and production is 
computed. The percentage is computed by a fraction the numerator of which is usable business floor 
space used in production and in the storage of materials to be used in production and the products 
that are produced. The denominator of the fraction is total usable business floor space. When 
computing usable business floor space, the entire building must be considered. However, an 
exclusion, from both the numerator and denominator of the fraction, is allowed for floor space used 
for bathrooms, cafeterias and lounges. The floor space that is used for offices, accounting, sales and 
distribution is usable business floor space that must be included in the denominator of the fraction 
but is excluded from the numerator because such floor space is not used in production. 

Herein, when computing the percentage of usable business floor space used in storage and 
production, Petitioner must include in the denominator the floor space Petitioner defines as "excess 
capacity space" that has not been finished and which can only support a storage function. Such space 
may be included in the numerator, if it is used for the storage of material to be used in production 
or the storage of the products that are produced. The floor space that is used for bathrooms, cafeterias 
and lounges should be excluded from both the numerator and denominator. 

If the resulting percentage, computed for fiscal year ended June 30, 1985 is more than 50 
percent, the building is principally used in the production of goods and if all the other criteria for 
qualifying property are also met, Petitioner may claim the investment tax credit for the building for 
fiscal year ended June 30, 1985. 

If the resulting percentage is 50 percent or less, the building is not principally used in the 
production of goods and is not qualified property for purposes of computing the investment tax 
credit. However, if in the future the excess capacity space or other portion of the building 
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is converted into production or qualifying storage space and a recomputation of the percentage of 
usable business floor space used for production and storage results in a percentage over 50 percent, 
the "principally used" test will be met. 

If the "principally used" test is met in a taxable year after fiscal year ended June 30, 1985, 
and all the other criteria for qualifying property are also met, Petitioner will have placed the building 
in qualified use and may claim the investment tax credit on the depreciated value of the building for 
the taxable year in which the property became qualified. The credit would be computed at the six 
percent rate that was in effect for fiscal year ended June 30, 1985, the year the building was acquired, 
constructed, reconstructed or erected. 

DATED: May 17, 1989 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
   are limited to the facts set forth therein. 


