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Taxpayer Services Division 
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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION    PETITION NO. C880915A 

On September 15, 1988, a Petition for Advisory Opinion was received from Charles Snyder 
Beverages, Inc., 50 Yellowstone Avenue, White Plains, New York 10607. 

The issue raised is whether, for purposes of the franchise tax under Article 9-A, New York 
State will accept the terms and conditions that the Internal Revenue Service may require in granting 
a change in the method of accounting for deposits on nonrefillable containers resulting from the 
application of Rev. Rul. 78-273. 

Since its inception on April 19, 1960, Petitioner has conducted a wholesale beer 
distributorship in White Plains, New York. The vast majority of its income has been attributable to 
the wholesale distribution of bottled and canned beer. It presently reports its income on the accrual 
basis of accounting for purposes of preparing both its financial statements and its income tax returns. 

Petitioner was informed by its accountants that though the reserve method of accounting for 
deposits on nonrefillable containers is in accordance with generally accepted accounting principles 
(GAAP), it does not clearly reflect income for tax purposes. Internal Revenue Service Rev. Rul. 78­
273 provides that the use of the cash receipts and disbursement method of accounting is required 
when accounting for deposits on nonrefillable containers. The service has adopted similar positions 
that represent departures from "GAAP", i.e. Treasury Regulation 1.61-8(b) states that "[g]ross 
income includes advance rentals, which must be included in income for the year of receipt regardless 
of the period covered or the method of accounting employed by the taxpayer." 

Petitioner has requested, for federal income tax purposes, permission to change from its 
present reserve (accrual) method of accounting for deposits on nonrefillable containers to the cash 
method of accounting for such deposits, which is the method mandated by Rev. Rul. 78-273. 
Petitioner states that New York State conforms to the Internal Revenue Code, regulations and rulings 
as the starting point of New York taxable income and any changes in the method of accounting for 
federal income tax purposes would apply to New York as well. Petitioner contends that if it did not 
change from its present method of accounting for deposits on nonrefillable containers for federal 
purposes, it might have to make such change for New York purposes. For simplicity of tax return 
preparation, Petitioner desires to apply Rev. Rul. 78-273 for both federal and New York state income 
tax purposes. 

In Rev. Rul. 78-273, the taxpayer is engaged in the wholesale beverage distributing business. 
The deposit paid by the retailer on each beverage container sold is to be refunded to the retailer by 
the distributor upon return of the empty beverage container. Until an empty container is returned, a 

TP-9 (9/88) 



-2­
TSB-A-88(26)C 
Corporation Tax 
December 8, 1988 

distributor has no more than a contingent  liability to refund the deposit. It was held that the 
taxpayer's reserve method of accounting does not clearly reflect the taxpayer's income and may  not 
be used to account for refundable deposits on nonrefillable containers for federal income tax 
purposes. Further, deposits received on nonrefillable containers are includible in the taxpayer's gross 
income in the taxable year in which received. Refundable deposits on nonrefillable containers are 
not deductible by the taxpayer until the empty containers are returned. 

Section 2-2.1(a) of the Business Corporation Franchise Tax Regulations (hereinafter 
"Regulations") provides that "[t]he accounting  method or basis on which entire net income is to be 
computed must be the same  as  the taxpayer's method of accounting for Federal income tax 
purposes." 

Section 2-2.2 of the Regulations provides that: 

(a)  If a taxpayer's method of accounting for Federal income tax purposes is 
changed, the accounting method employed in determining entire net income for 
purposes of article 9-A of the Tax  Law  must  be changed at the same time to the 
method approved for Federal income tax purposes. When a change of accounting 
method occurs,  any adjustments which are determined to be necessary solely by 
reason of the change in order to prevent amounts from being  duplicated or omitted 
must be taken into account to the extent they  are required to be taken into account in 
determining the taxpayer's F ederal taxable income. 

(b) A taxpayer whose method of accounting is changed must submit, with its first 
report in which the new accounting method is used, a copy  of  the  consent of the 
Commissioner of Internal Revenue, together with complete details of any 
adjustments with respect to items of income or deduction. 

Accordingly, when computing  entire net income for any taxable year or period under Article 
9-A of the Tax Law, Petitioner must use the same method of accounting that is used for federal 
income tax purposes. This includes both the overall method of accounting and the treatment of any 
individual item. If the method of accounting is changed for federal income tax purposes, it must be 
changed for purposes of Article 9-A. 

Therefore, if Petitioner's request to change the method of accounting for deposits on 
nonrefillable containers, to reflect the provisions of Rev. Rul. 78-273, is approved for federal income 
tax purposes,  Petitioner must use such method for purposes of computing entire net income under 
Article 9-A. Petitioner must use such new method for the taxable years for which the new method 
is approved for federal  income tax purposes. Petitioner must submit, with the first franchise tax 
report using the new method, a copy of the consent of the Commissioner  of  Internal Revenue, 
together with complete details of any adjustments with respect to items of income or deduction. 
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It should be noted that regardless of the method of accounting used by Petitioner, section 
208.9(d) of the Tax Law and section 2-2.1(a) of the Regulations provide that when the 
Commissioner of Taxation and Finance deems it necessary in order to properly reflect the entire net 
income of the taxpayer, he may determine the taxable year or period in which any item of income 
or deduction must be included. 

DATED: December 9, 1988	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


