
 
  

  

  
 

  
 

 
 

 
  

  

New York State Department of Taxation and Finance 
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December 3, 1981 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. C811008B 

On October 8, 1981, a Petition for Advisory Opinion was received from Natwest Holdings, 
Inc., c/o Charles S. Crompton, Jr., 100 West Tenth Street, Wilmington, Delaware 19801. 

At issue is whether Petitioner will, if it re-locates its operations to New York and commences 
doing business therein, so as to become subject to Article 9-A of the Tax Law, be permitted to file 
a consolidated return, under Article 32 of the Tax Law, with a wholly owned subsidiary which is a 
commercial bank. 

Article 32 of the Tax Law imposes the State's Franchise Tax on Banking Corporations. 
Section 1462(f) of the Tax Law provides, in relevant part, that: "The commission may, in its 
discretion, authorize bank holding companies as defined in article three-a of the banking law or the 
federal bank holding company act of nineteen hundred fifty-six, as amended, to make a consolidated 
return with affiliated corporations taxable under this article in which case the consolidated tax will 
be computed in accordance with the provisions of this article." 

Petitioner states that it is a bank holding company as defined in the Federal Bank Holding 
Company Act of 1956, as amended.  Petitioner also indicates its subsidiary is a commercial bank 
formed under Article 3 of the Banking Law. Such subsidiary is therefore a banking corporation, 
taxable under Article 32 of the Tax Law. Finally, Petitioner states that its subsidiary is 100% owned 
by Petitioner, thus satisfying the statute's requirement of affiliation.  Petitioner and its subsidiary, 
National Bank of North America, assuming the former to have commenced doing business in New 
York, would accordingly meet all of the requirements for permission to file tax returns on a 
consolidated basis under Article 32 of the Tax Law.  Such permission is normally granted only after 
the close of the taxable year with respect to which permission is requested, and must be applied for 
at least 30 days prior to the date when the return for such taxable year is due.  20 NYCRR 37.5. 
However, this Advisory Opinion constitutes a commitment to grant such permission, when applied 
for pursuant to 20 NYCRR 37.5, assuming the Petitioner's statement of facts to be accurate and to 
continue to apply throughout the taxable year. 

DATED:  December 1, 1981 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 
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