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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTED (“Petitioner”).  Petitioner asks 
whether, in acting as the broker in the sale of two pieces of real property located in the state of 
New York, for which it received two commissions, it is subject to tax under Article 9-A of the 
Tax Law. 
 
 We conclude that, under the facts of this case, as described herein, Petitioner is subject to 
tax under Article 9-A of the Tax Law for tax year 2014. 
 
Facts 
 
 Petitioner, which is incorporated in the state of Washington, is a corporation organized 
for the purpose of providing real estate services, specifically real estate consulting, which 
includes research and analysis regarding warehouse site selection.  Petitioner has five offices, 
one of which is located in the state of Connecticut and serves the New York metropolitan area.  
Petitioner currently does not have an office in New York.  Petitioner maintained an office in 
New York through September, 2011, after which its operations serving the New York 
metropolitan area were moved to Connecticut.  During the time that it maintained an office in 
New York, Petitioner received commissions totaling $665,000 on the sale of properties located 
in New York.  After relocating its New York metropolitan office to Connecticut, Petitioner 
received two New York commissions for the 2014 tax year, which are the subject of this 
Advisory Opinion.  During the same period but in a prior tax year, Petitioner received a 
commission in the amount of $315,000 also on the sale of a property located in New York.  
Petitioner identifies itself as “the premier provider of comprehensive real estate advisory 
services” for the buyer in the 2014 sales of real property discussed in this Advisory Opinion 
(Petitioner’s “client”), serving as its client’s “de facto real estate department” for approximately 
17 years, at the time of the sales, and managing the client’s “entire real estate process.”1 
 
 Petitioner received its two commissions for the 2014 tax year when it acted as broker in 
the sale of two pieces of real property located in New York.  Petitioner received the commissions 
in the amounts of $150,000 and $125,000 for the sale of the two properties, located in Upstate 
New York.  The buyer in both sales, Petitioner’s client, is a non-New York corporation; two 
New York corporations were the respective sellers. 
 
 The employee that worked on the sales for Petitioner was assigned to the New York 
metropolitan office, located in Danbury, Connecticut (the “employee”).  The employee worked 
twelve days in New York on the sale of one of the properties and fourteen days in New York on 

1 Information is from Petitioner’s Web site. 
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the sale of the other property.  The employee’s work on both sales was comprised of visits to the 
two sites, as well as meetings in New York with representatives of the respective sellers. 
 
 Petitioner’s offices located in Bellevue, Washington and in Danbury, Connecticut are 
where its two principals and owners maintain their respective offices, and together are where 
management and control of the corporation reside.  Each of the five offices is managed on its 
own, and each location has one or more employees working directly on real estate sales, as well 
as administrative and support staff. 
 
Analysis 
 
 Tax Law § 209(1) provides: 
 

For the privilege of exercising its corporate franchise, or of doing business, or of 
employing  capital, or of owning or leasing property in this state in a corporate or 
organized capacity, or of maintaining an office in this state, for all or any part of 
each of its fiscal or calendar years, every domestic or foreign corporation, except 
corporations specified in subdivision four of this section, shall annually pay a 
franchise tax, upon the basis of its entire net income base, or upon such other 
basis as may be applicable as hereinafter provided, for such fiscal or calendar year 
or part thereof, on a report which shall be filed, except as hereinafter provided, on 
or before the fifteenth day of March next succeeding the close of each such year, 
or, in the case of a corporation which reports on the basis of a fiscal year, within 
two and one-half months after the close of such fiscal year, and shall be paid as 
hereinafter provided. 

 
Section 209(2) then lists the specific circumstances under which a “foreign corporation shall not 
be deemed to be doing business, employing capital, owning or leasing property, or maintaining 
an office” in New York.  Petitioner’s activities are not limited to those listed in Tax Law § 
209(2), and Petitioner therefore will be subject to tax under Article 9-A if it is “deemed to be 
doing business, employing capital, owning or leasing property, or maintaining an office” in New 
York.  Petitioner is not a corporation that is specified as an exception in Tax Law § 209 pursuant 
to which it would “not be subject to tax” (see Tax Law § 209[4]; see also NYCRR § 1-3.4[b]). 
 
 Under the facts in this Petition, pursuant to Tax Law § 209(1), Petitioner is not 
“employing capital” in New York (see 20 NYCRR § 1-3.2[c]); nor does Petitioner own or lease 
property in New York (see 20 NYCRR § 1-3.2[d]); nor does Petitioner maintain an office in 
New York (see 20 NYCRR § 1-3.2[e]). Therefore, Petitioner will be subject to tax under Article 
9-A only if it is “doing business” in New York. Under the Tax Department’s regulations, the 
term “doing business” is described as follows: 
 

The term doing business is used in a comprehensive sense and includes all 
activities which occupy the time or labor of people for profit.  Regardless of the 
nature of its activities, every corporation organized for profit and carrying out any 
of the purposes of its organization is deemed to be doing business for the purposes 
of the tax.  See 20 NYCRR § 1-3.2(b)(1). 
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A determination of whether a foreign corporation is doing business in New York is based on “the 
facts in each case” (see 20 NYCRR § 1-3.2[b][2]).  Factors to be considered include the 
following: 
 

(i) the nature, continuity, frequency, and regularity of the activities of the 
corporation in New York State; 
(ii) the purposes for which the corporation was organized; 
(iii) the location of its offices and other places of business; 
(iv) the employment in New York State of agents, officers, and employees; and 
(v) the location of the actual seat of management or control of the corporation. 

  
 Petitioner is a corporation organized for the purpose of providing real estate services, 
specifically real estate consulting, which includes research and analysis regarding warehouse site 
selection for its client, serving as the client’s “de facto real estate department” and managing the 
client’s “entire real estate process.” 
 
 Petitioner has a regional office located in the state of Connecticut and serving the New 
York metropolitan area, which office is one of two seats of management and control of the 
corporation.  Before moving its office out of New York, Petitioner received New York 
commissions totaling $665,000.  After relocating, but before the 2014 tax year, Petitioner 
received a New York commission in the amount of $315,000. 
 
 Petitioner’s employee worked in New York on the two sales for a total of twenty-six days 
in 2014, visiting the properties and meeting in the state with representatives of the respective 
sellers. 
 
 Therefore, considering the factors listed above, under the facts of this case, including the 
nature, continuity, frequency, and regularity of Petitioner’s activities in the state, we conclude 
that Petitioner is “doing business” in New York and is therefore subject to tax under Article 9-A 
of the Tax Law for tax year 2014. 
 

 

DATED: July 1, 2016      /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


