
 

 

 
 

 

 
   

 

 

 

 

  
 

 

  
  

  

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
                                                      
 

New York State Department of Taxation and Finance 
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-10(12)C
Corporation Tax
October 20, 2010 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. C100527B

 Name redacted (“Petitioner”), a single member limited liability company (SMLLC) treated as a 
disregarded entity (DE), asks several questions pertaining to its potential eligibility to claim the qualified 
empire zone enterprise (QEZE) real property tax credit (RPTC).  Petitioner will file a return with its 
single member (“Subsidiary”) and Petitioner’s to-be-formed SMLLC DE (“NewCo”). 

Facts 
Petitioner is a single-member limited liability company (SMLLC) owned by a wholly-owned 

subsidiary (Subsidiary) of a large publicly-traded Delaware company (Parent) doing business in multiple 
states, including New York.  For tax purposes, Petitioner is treated as a disregarded entity (DE). 
Petitioner and Subsidiary are both holding companies.  Subsidiary files on a calendar year basis in New 
York under Article 9-A as part of a combined report that includes Parent.  Petitioner is a Delaware 
company formed on January 27, 2010 and certified as an empire zone (EZ) business pursuant to Article 
18-B of the General Municipal Law, effective March 30, 2010.  In the fall of 2010 or the spring of 2011 
after the Empire Zones Program expires, Petitioner will form an SMLLC DE (NewCo) to purchase and 
own real property, oversee construction of improvements on the property, and, when the improvements 
are completed, lease space on the property to other entities owned by Parent.  NewCo is expected to have 
at least one full-time employee in taxable year 2011 and for the subsequent nine taxable years.  Neither 
Petitioner nor Parent has ever had any employees or owned or leased any real property in New York. 

Analysis 

I. Petitioner asks whether Subsidiary, Petitioner, and NewCo will be considered one taxpayer for 
purposes of Article 9-A of the Tax Law and the QEZE RPTC.  We conclude that Subsidiary, Petitioner, 
and NewCo (“the Aggregated Group”) will be considered one taxpayer that is a member of a combined 
report for purposes of calculating the Article 9-A franchise tax liability including the QEZE RPTC. 

In order to claim the QEZE RPTC, a taxpayer must be certified as an EZ business pursuant to 
Article 18-B of the General Municipal Law and meet an employment test.1  Petitioner was certified in 
March, 2010. An SMLLC/DE and its single member will be regarded as one taxpayer for purposes of the 
Article 9-A franchise tax. Therefore, Petitioner, Subsidiary, and NewCo will be considered one taxpayer 
for purposes of the QEZE RPTC, and Petitioner’s certification will be imputed to that taxpayer.  The 
employment test will be calculated using the employment numbers of all three entities, none of which to 
date has ever hired an employee.  The effective date of the certification is the earliest effective 
certification date in that group. 

II. Petitioner next asks whether the Aggregated Group (collectively, the “Taxpayer”) will meet 
the employment test under Section 14(b) of the Tax Law, including whether the Taxpayer constitutes a 
new business under Section 14(j) of the Tax Law.  We conclude that Taxpayer will fail the employment 

1 See Tax Law §14(a). 
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test unless it qualifies as a new business, and, that based on the information provided with the petition, 
Petitioner will pass the new business test. 

In the case of a business enterprise that is first certified on or after April 1, 2005, the employment 
test will be met with respect to a taxable year if the business enterprise’s employment number in the state 
and the EZs for that taxable year exceeds its employment number in the state and the EZs, respectively, 
for the base period.2  As stated above, the employment test will be calculated using the employment 
numbers from Petitioner, Subsidiary, and NewCo.  If an entity has a base period of zero years or zero 
employment in its base period, and the entity has an employment number in such zone of greater than 
zero with respect to a taxable year, then the employment test will be met only if the enterprise qualifies as 
a new business under Section 14(j) of the Tax Law.3  For business enterprises first certified after April 1, 
2005, the base period means the four taxable years immediately proceeding the taxable year in which the 
business enterprise was first certified.4  The Taxpayer was first certified effective March 30, 2010 and had 
no employees in any of the preceding four taxable years.  Thus, the Taxpayer will have a zero base period 
and zero employees in the base period, and it will be subject to the new business test in §14(j) of the Tax 
Law in any taxable year that the Taxpayer has an employee in the zone.  

A new business includes any business enterprise unless the business enterprise is substantially 
similar in operation and in ownership to a business entity taxable or previously taxable under certain 
sections of the Tax Law.5 The Taxpayer will be substantially similar in ownership to another business 
entity taxable or previously taxable under certain sections of the Tax Law, because the Taxpayer at all 
times will be wholly-owned by Parent, and the Parent owns directly or indirectly other New York 
taxpayers.  As to whether the Taxpayer will be substantially similar in operation to a business entity 
taxable or previously taxable under certain sections of the Tax Law, based on the facts provided in 
conjunction with the petition, it appears that the Taxpayer will not be substantially similar in operation to 
another business entity taxable or previously taxable under certain sections of the Tax Law. 

III. Petitioner asks whether the Taxpayer must calculate its QEZE RPTC credit in accordance 
with Section 15(f-1) of the Tax Law with respect to NewCo’s building project.  We conclude that the 
amount calculated pursuant to Section 15(f-1) must be measured against the amount calculated pursuant 
to Section 15(b)(2) of the Tax Law and the eligible real property taxes paid in order to determine the 
amount of allowable credit. 

For a business enterprise first certified on or after April 1, 2005, the amount of the QEZE RPTC 
is the greater of the amount determined pursuant to Section 15(b)(2)6 of the Tax Law, relating to wages 
and benefits paid to net new employees, or the capital investment amount determined under Section 15(f-
1), not to exceed the amount of the Taxpayer’s eligible real property taxes for the taxable year.  As noted 
above, the QEZE RPTC employment test will be calculated by aggregating the number of employees for 
Petitioner, Subsidiary, and NewCo, as will the employment numbers for the calculation of the net new 
employees.  For calculation of the capital investment amount, each entity in the aggregated group will 
first calculate its own capital investment limitation under Section 15(f-1) of the Tax Law, and then those 
separate amounts will be aggregated to arrive at the capital investment limitation.  This limitation will 

2 Tax Law §14(b)(4). 
3 Id. 
4 Tax Law §14(c)(2). 

5 Tax Law §14(j)(2). 

6 The product of a percentage of total wages, health benefits, and retirement benefits paid to or on behalf of net new 

employees during the taxable year, not to exceed $10,000 per employee. 
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then be measured against the employees’ wages and benefits factor computed under Section 15(b)(2) and 
the eligible real property taxes paid to determine the credit allowable amount. 

DATED: October 20, 2010 /S/ 
 DANIEL SMIRLOCK 

Deputy Commissioner and Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts set 
forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity to 
whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately describes all relevant 
facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in 
effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue in the 
Opinion. 


