
 

 
 

 
                        
 
  

    

  
 

 

 
 
  

 
 

  
  
 

  

   
 

  
 
 

 
 
 
 

 

New York State Department of Taxation and Finance  
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TSB-A-09(11)C
Corporation Tax
June 29, 2009 

STATE OF NEW YORK 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

       ADVISORY OPINION  PETITION NO. C090409A 

Petitioner, name and address redacted requests an Advisory Opinion about whether 
unbundled sales of energy commodities are subject to the local gross receipts taxes authorized to be 
imposed by General City Law § 20-b and Village Law § 5-530. It is our informal opinion that they 
are. 

Preliminarily, we note that the Department is not responsible for administering the taxes about 
which Petitioner inquires. Responsibility for interpreting and applying these taxes rests with the cities 
and villages that impose them.  Nevertheless, because this Department is responsible for administering 
Tax Law section 186-a, the section of law on which the local taxes are based, we are providing this 
informal opinion for Petitioner’s assistance. 

Cities and villages in New York State are authorized to impose local taxes on utility services, 
as such tax was imposed by Tax Law section 186-a in effect on January 1, 1959.  See General City 
Law § 20-b; Village Law § 5-530.  Tax Law section 186-a, as it existed on that date, imposed tax on 
the “gross income” of utilities doing business in this state that were subject to the supervision of the 
Department of Public Service, and on the “gross operating income” of every other utility doing 
business in this state, if the gross operating income exceeded $500 for the 12 month period ending on 
May 31.  For purposes of section 186-a, “utility” included “every person subject to the supervision of 
the state department of public  service” and “every person (whether or not such person is subject to 
such supervision) who sells gas, electricity, steam, water or refrigeration, telephony or telegraphy, 
delivered through mains, pipes or wires, or furnishes gas, electric, steam, water, refrigerator, telephone 
or telegraph service, by means of mains, pipes, or wires; regardless of whether such activities are the 
main business of such person or are only incidental thereto.” Tax Law § 186-a.2 (in effect on January 
1, 1959).  Thus, a “utility” includes persons who sell only the commodity (e.g., gas, electricity, etc.) 
and those who sell both the commodity and the transportation, transmission, and distribution of the 
commodity. The reference in the definition to commodities “delivered through mains, pipes or wires” 
is merely descriptive; it does not require that the person selling the commodity also deliver the 
commodity 

In 1959, energy commodities were generally sold with the transportation, transmission and 
distribution of those commodities.  In order to foster competition in the generation of electricity and 
increase consumers’ choice of energy providers, the Department of Public Service restructured the 
utilities market in the 1990s.  This restructuring allowed for the sale of energy commodities and 
delivery of the commodities by separate entities.  See Competitive Opportunities Proceeding, Case 
No. 94-E-0952.  In 2000, Tax Law section 186-a was amended to, among other things, phase out the 
tax on energy commodities, while continuing to tax the transportation, transmission and distribution of 
those commodities.  However, this change did not affect the cities’ and villages’ authority to impose 
tax, which remained fixed in time based on the statute in effect on January 1, 1959.  Accordingly, both 
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the sale of the commodity and the sale of the transportation, transmission and distribution of the 
commodity are subject to the city and village gross receipts taxes imposed pursuant to the authority of 
General City Law § 20-b and Village Law § 5-530, regardless of whether the commodity and the 
delivery of the commodity are sold by different parties.  

DATED: June 29, 2009  /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited 
to the facts set forth therein and is binding on the Department only with 
respect to the person or entity to whom it is issued and only if the person or 
entity fully and accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion 
is based on the law, regulations, and Department policies in effect as of the 
date the Opinion is issued or for the specific time period at issue in the 
Opinion. 


