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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. C000914C 

On September 14, 2000, a Petition for Advisory Opinion was received from McDermott, Will 
& Emery, 50 Rockefeller Plaza, New York, New York 10020. 

The issue raised by Petitioner, McDermott, Will &  Emery, is whether the Commissioner of 
Taxation and Finance can require a bank holding company to file its return on a separate basis under 
Article 32 of the Tax L aw, when the bank holding company elects to file a combined return for the 
taxable year that begins on or after January 1, 2000 and before January 1, 2001, pursuant to section 
1462(f)(2)(iv) of the Tax Law. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

A bank holding company (“Taxpayer”) is, or will be, during its taxable year that begins on 
or after January 1, 2000 and before January 1, 2001 (i) exercising its corporate franchise or doing 
business in New York State, (ii) registered for the first time under the Federal Bank Holding 
Company Act, as amended, and (iii) electing to be a financial holding company, as that term is 
defined by section 1450(h) of the Tax Law.  The Taxpayer will elect to file a combined return for 
the taxable year that begins on or after January 1, 2000 and before January 1, 2001, with one or more 
banking corporations of which the Taxpayer owns or controls 65 percent or more of the voting stock, 
directly or indirectly; and each such banking corporation is doing business in New York State in a 
corporate or organized capacity. 

Discussion 

Section 1462(f)(2)(iv) of the Tax Law, as added by Chapter 63 of the Laws of 2000, provides 
that: 

(A) Notwithstanding any provision of this paragraph, any bank holding 
company which during a taxable year beginning  on  or after January first, two 
thousand and before January first, two thousand  one  (I) is exercising its corporate 
franchise or doing business in the state, and (II) registers for the first time during such 
taxable year under the federal bank holding company act, as amended, and also elects 
to be a financial holding  company, may  make a return on a combined basis without 
seeking the permission of the commissioner for such taxable year or for any 
subsequent taxable year beginning  on or after January  first, two thousand and before 
January  first, two thousand one with any banking corporation sixty-five percent or 
more of whose voting stock is owned or  controlled, directly or indirectly, by such 
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bank holding company, provided such banking corporation is exercising its corporate 
franchise or doing business in the state in a corporate or organized capacity. 

(B) Notwithstanding any provision of this paragraph, the commissioner may 
not require a bank holding company which, during a taxable year beginning on or 
after January first, two thousand and before January first, two thousand one, registers 
for the first time during  such taxable year under the federal bank holding company 
act, as amended, and also elects to be a financial holding company, to make a return 
on a combined basis for any taxable year beginning on or after January  first, two 
thousand and before January first, two thousand one with a banking corporation 
sixty-five percent or more of whose voting  stock is owned or controlled, directly or 
indirectly, by such bank holding company. 

Section 1450(h) of the Tax Law, as added by Chapter 63 of the Laws of 2000, defines a 
“financial holding company” as “a corporation that, pursuant to  subsection (l) of section 4 of the 
federal bank holding company act of  nineteen hundred fifty-six, as amended, has filed with the 
federal reserve board a written declaration  that the corporation elects to be a financial holding 
company and whose election has not been found to be ineffective by the federal reserve board.” 

Accordingly, if Taxpayer meets the three conditions of section 1462(f)(2)(iv) of the Tax  Law 
during a taxable year beginning on or after January 1, 2000 and before January 1, 2001, Taxpayer 
may make a return on a combined basis without seeking the permission of the Commissioner of 
Taxation and Finance for such taxable year or for any subsequent taxable year beginning  on or after 
January 1, 2000 and before January 1, 2001, with  any banking corporation 65 percent or more of 
whose voting stock is owned or controlled, directly or indirectly  by  Taxpayer, provided the banking 
corporation is exercising its corporate franchise or doing business in New York State in a corporate 
or organized capacity.  The three conditions of section 1462(f)(2)(iv) that Taxpayer must meet during 
a taxable year beginning on or after January 1, 2000 and before January 1, 2001, in order to make 
a return on a combined basis for such taxable year without seeking permission are: 

(1) Taxpayer, during the taxable year, exercises its corporate franchise or does 
business in New York State, 

(2) Taxpayer, during the taxable year, registers to be a bank holding company for the 
first time under the Federal Bank Holding Company Act, as amended, and 

(3) Taxpayer,  during the taxable year, elects to be a financial holding company, as 
defined under section 1450(h) of the Tax Law. 

For the taxable year or years beginning on or after January 1, 2000 and before January 1, 
2001, Taxpayer meets the three conditions of section 1462(f)(2)(iv) of the Tax Law and elects to file 
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a return on a combined basis with a banking corporation that is exercising its corporate franchise or 
is doing business in New York State and 65 percent or more of whose voting stock is owned or 
controlled, directly or indirectly, by Taxpayer.  In this situation, the Commissioner of Taxation and 
Finance cannot require Taxpayer to be excluded from the combined return and file its tax return on 
a separate basis for any taxable year or years beginning on or after January 1, 2000 and before 
January 1, 2001. 

DATED: January 10, 2001 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist III 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


