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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. C000210A 

On February 10, 2000, a Petition for Advisory Opinion was received from 
PricewaterhouseCoopers LLP, 1177 Avenue of the Americas - 26th Floor, New York, New York 
10036-2798. 

The issue raised by Petitioner, PricewaterhouseCoopers LLP, is whether the election to 
become a “financial holding company” under the Gramm-Leach-Bliley Act of 1999, (P.L. 106-102, 
referred to as “GLB”), by a foreign parent corporation which owns a foreign bank doing a banking 
business in New York State and New York City, and also owns other corporations, which are not 
banks, also doing business in New York City, will cause such foreign parent corporation to become 
or be treated as a corporation “registered under the federal bank holding company act of nineteen 
hundred fifty-six, as amended” for purposes of section 1452(a)(9) of  Article 32 of the Tax Law. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

The Parent Company is a corporation organized and existing under the laws of a foreign 
country, with its headquarters in that country, and does not have any office or employees in the 
United States. The Parent Company owns 100 percent of the stock of a Bank organized, existing and 
licensed as a bank by the same foreign country.  The Bank carries on a banking business in New 
York City through a branch.  In addition, the Parent Company owns stock of both domestic and 
foreign corporations which are not banks, that carry on business in New York City.  Note that for 
purposes of this advisory opinion it is assumed that the Bank is a banking corporation under section 
1452(a)(2) of the Tax Law, and is subject to franchise tax under Article 32 of the Tax Law.  Further, 
this advisory opinion does not express any opinion on the issue of whether any of the other 
corporations whose stock the Parent Company owns come within the ambit of section 1452(a)(9) 
of the Tax Law  because they are principally engaged in a business which might be lawfully 
conducted by a bank or that is so closely related to banking or managing or controlling banks as to 
be a proper incident thereto. 

Discussion 

Section 1452(a)(9) of the Tax Law provides that any corporation 65 percent or more of whose 
voting stock is owned or controlled, directly or indirectly, by, among others, a corporation registered 
under the federal bank holding company act of nineteen hundred fifty-six, as amended (referred to 
as “BHCA”), is a banking corporation provided that the corporation whose voting stock is so owned 
or controlled is principally engaged in a business, regardless of where conducted, which (i) might 
be lawfully conducted by a corporation subject to Article 3 of the Banking Law or by a national 
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banking association or (ii) is so closely related to banking or managing or controlling banks as to be 
a proper incident thereto, as set forth in section 4(c)(8) of the BHCA. 

A “corporation ... registered under the federal bank holding company act of 1956, as 
amended” means a bank holding company.  Section 1844 of Title 12 of the U.S. Code imposes a 
specific registration requirement only on bank holding companies.  A bank holding company is 
defined as a company which has control over any bank (12 USCS §1841(a)(1)).  Since a foreign bank 
operating a branch in the United States is specifically excluded from the definition of the term 
“bank” for purposes of the definition of a bank holding company (12 USCS §1841(c)(2)(A)), any 
company that owns such a bank is not a bank holding company and is not required to register as such 
under section 1844.  Therefore, in this case, the Parent Company currently is not included within the 
phrase “corporation ... registered under the federal bank holding company act of 1956, as amended” 
in section 1452(a)(9) of the Tax Law. 

Section 1843(l)(1) of Title 12 of the U.S. Code, as added by section 103 of the GLB, provides 
that, to become a financial holding company, a bank holding company must file a declaration with 
the Federal Reserve Board that the company elects to become a financial holding company and 
certifies that all its depository institution subsidiaries are well capitalized and well managed.  While 
this provision refers only to bank holding companies making the election to become financial 
holding companies, section 1843(l)(3) provides that, for purposes of section 1843(l) (1) (containing 
the requirements to become a financial holding company), the Federal Reserve Board shall apply 
comparable capital and management standards to a foreign bank that operates a branch or agency in 
the United States.  In the Federal Reserve Board’s interim rule on financial holding companies, it 
states that: 

[a] foreign bank that operates a branch or agency or owns or controls a 
commercial lending company in the United States, and any company that owns or 
controls such a foreign bank, will be treated as a financial holding company if: 

(1) 	 The foreign bank is and remains well capitalized and well 
managed; and 

(2)	 The foreign bank, or the company that owns the foreign bank, 
has made an effective election to be treated as a financial 
holding company under this subpart.  12 CFR §225.90(a); 65 
Fed. Reg. 3793. 

The terms “financial holding company” and “bank holding company” are not synonymous. 
Not all bank holding companies will become financial holding companies; only those bank holding 
companies that file the declaration required by section 1843(l)(1) will do so.  In addition, the 
declaration required to be filed to elect to be a financial holding company is not the equivalent of a 
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registration.  Section 116 of the GLB, amending 12 USCS § 1844(a), states that “[a] declaration filed 
in accordance with [section 1843(l)(1)(C)] shall satisfy the requirements of this subsection with 
regard to the registration of a bank holding company ....”  It is determined that this provision means 
only that a bank holding company otherwise obligated to register is permitted to forego the 
duplicative filing of a separate registration if it files a declaration electing to become a financial 
holding company.  It does not mean that a foreign bank operating a branch in the United States or 
a company that owns such a foreign bank becomes a bank holding company obligated to register as 
a consequence of filing a declaration electing to be treated as a financial holding company.  Thus, 
the declaration filed by a foreign bank operating a branch in the United States or a company that 
owns such a foreign bank electing to be treated as a financial holding company is not considered to 
be a “registration” under the BHCA for purposes of section 1452(a)(9) of the Tax Law. 

Accordingly, in this case,  the Parent Company would not be considered to be a corporation 
“registered under the federal bank holding company act of 1956, as amended,” as that phrase is used 
in section 1452(a)(9) of the Tax Law if it elects to be treated as a financial holding company under 
the current facts and circumstances. However, if the Parent Company should acquire, in the future, 
a subsidiary bank in the United States, it would become a bank holding company, and it would fall 
within the scope of the phrase “registered under the federal bank holding company act of 1956, as 
amended”. 

DATED: March 23, 2000	 /s/ 
John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


