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Important 

 
Article 32 of the Tax Law was repealed, effective for tax years beginning on or 

after January 1, 2015, by Part A of Chapter 59 of the Laws of 2014.  As a result, this 
TSB-M is obsolete and cannot be relied upon for tax years on or after that date insofar 
as the TSB-M addresses matters relating to Article 32. 
 

For additional information concerning the Article 32 repeal, see Transitional Filing 
Provisions for Taxpayers Affected By Corporate Tax Reform Legislation. 
 
 This TSB-M begins on page 2 below. 
 
 

 

https://www.tax.ny.gov/pdf/memos/corporation/m15_2c.pdf
https://www.tax.ny.gov/pdf/memos/corporation/m15_2c.pdf


TSB-M-78 (19)C
Corporation Tax
Instructions and Interpretations Section
September 8, 1978

New York State Department of Taxation and Finance
Taxpayer Services Division
Technical Services Bureau

JAMES H. TULLY., COMMISSIONER LOUIS M. JACOBSON, DEPUTY COMMISSIONER
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR

Subject:  Allocation of Home Office Expenses for Bank Corporations

The following question has been raised concerning Article 32 (Franchise Tax on Banking
Corporation) of the Tax Law.

Question:

Is it proper for a taxpayer to allocate home-office expenses to its foreign branches for book
purposes but not for purposes of computing foreign branch net income when, in determining
New York entire net income, the foreign branch net income is deducted from Federal taxable
income as income derived from business carried on without New York State?

Answer:

NO.  Foreign branch income must be reduced by: one, those home-office expenses which
are directly attributable to the branch and two, those home-office expenses which are
indirectly attributable to the branch in that proportion that average gross total assets of the
branch bears to the average gross total assets of the taxpayer. In the case of a taxpayer
which files on a consolidated basis, "gross total assets of the taxpayer" means gross total
assets of such taxpayer on a separate basis, not the gross total assets of the consolidated
group. Average gross total assets generally is computed on a quarterly basis where the
taxpayer's usual accounting practice permits such computation.
However, at the option of the taxpayer, a more frequent basis (such as monthly, weekly,
or daily average) may be used. Where the taxpayer's usual accounting practice does not
permit a quarterly or more frequent computation of average gross total assets, a semi-
annual or annual computation may be used where no distortion of average gross total
assets will result. Any method of determining average gross total assets which is adopted
by the taxpayer on any return and accepted by the Tax Commission may not be changed
on any subsequent return without prior consent of the Tax Commission.


