
 

 

  

 

  

 

  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau 

TSB-A-96 (31)S 
Sales Tax
May 22, 1996 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO.S960125A 

On January 25, 1996, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from J. P. Molyneux Studio Ltd., 29 East 69th Street, New York, New York 
10021. 

The issue raised by Petitioner, J. P. Molyneux Studio Ltd., is whether the fee charged by an 
interior design firm in the City of New York for work performed and delivered in the City of New 
York is subject to State and local sales and use taxes. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. A design firm 
is hired by its client to purchase an object. The design firm is not acting as agent for the client, but 
purchases the items at its discretion in providing its interior design service. The cost to the client is 
the net amount due by the designer to the manufacturer, plus an agreed upon percentage. The 
percentage represents the designer's fee for providing the service of interior design. 

Section l105(a) of the Tax Law imposes sales tax upon the receipts from every retail sale of 
tangible personal property. Receipts are defined in Section l101(b)(3), in part, to mean "[t]he amount 
of the sale price of any property and the charge for any service taxable under this article. . ." 

Section 1105(c)(7) of the Tax Law imposes sales tax on the receipts from the following: 

(7) Interior decorating and designing services, (whether or not in conjunction with 
the sale of tangible personal property), by whomsoever performed, including interior 
decorators and designers, architects or engineers; notwithstanding the foregoing, such 
services shall not include services which consist of the practice of architecture, as 
defined in section seventy-three hundred one of the education law, or the practice of 
engineering, as defined in section seventy-two hundred one of the education law, if 
the services are performed by an architect or engineer having a license or permit 
under the education law. 

Chapters 297 and 298 of the Laws of 1995 amended Articles 28 and 29 of the Tax Law, and 
the Administrative Code of New York City, to repeal the 4 percent sales and compensating use tax 
imposed by New York City pursuant to the authority of Section 1212-A(f)(2) of the Tax Law on 
interior decorating and design services, effective December 1, 1995. Chapters 297 and 298 amended 
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 Section 1107 of the Tax Law to provide that the 4 percent sales and compensating use tax imposed 
by this section in New York City does not apply to interior decorating and design services. Currently, 
only the 4 percent Statewide sales and compensating use tax imposed by Sections 1105 and 1110 
of the Tax Law, and the 1/4 percent sales and compensating use tax imposed by Section 1109 of the 
Tax Law within the Metropolitan Commuter Transportation District, apply to interior decorating and 
design services performed in New York City. 

Technical Services Bureau Memorandum, TSB-M-95(13)S, December 1, 1995, entitled 
Repeal of New York City's Sales Tax on Interior Decorating and Design Services, states in part: 

Interior decorating services that are performed in conjunction with the sale of 
tangible personal property by the decorator to the customer will be subject to tax if 
the tangible personal property associated with the decorating service is transferred 
or delivered to the customer, or the customer's agent or designee, in New York State. 
In New York City, the portion of the bill that constitutes the sale of tangible personal 
property is subject to the combined state and local (8-1/4%) sales and use tax rate. 
If the interior decorating and design services are separately contracted for and 
separately itemized on the bill or invoice given to the customer, the charges for the 
interior decorating and design services are only subject to the New York State (4­
1/4%) tax, not the local New York City tax. 

In T.K. Design. Inc., Dec St Tx Comm, December 4, 1985, TSB-H-85(213)S, the State Tax 
Commission determined that the entire fee charged by the petitioner to its client for purchasing items 
in providing its architectural and interior design services constituted receipts from the sale of the 
tangible personal property and, therefore, was subject to sales and use taxes. 

In this case, a design firm is hired by its client to purchase an object. The design firm is not 
acting as agent for the client. The cost to the client for the object is the net amount due by the 
designer to the manufacturer, plus an agreed upon percentage as fee for its service. Pursuant to T. 
K. Design. Inc., supra, the entire fee charged by an interior design company for purchasing items in 
providing  its design services constitutes receipts from the sale of the tangible personal property  and, 
therefore, is subject to sales or use tax  pursuant to Section l105(a) of the Tax Law. Accordingly, in 
this case the total amount charged by the design firm to the client for the sale of the object, including 
the additional percentage  figure, is subject to the combined state and local (8-1/4%) sales and use 
tax rate in New York City. If interior decorating and design services are separately contracted for and 
separately itemized on the bill or invoice given to the customer, the charges for the interior 
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decorating and design services are only subject to the New York State (4-1/4%) tax, not the local 
New York City 4% tax. See TSB-M-95(13)S. 

DATED: May 22, 1996	 
/s/ 

Doris S. Bauman 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


