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ADVISORY OPINION     PETITION NO. S850917A 

On September 17, 1985, a Petition for Advisory Opinion was received from Crestview 
Cadillac, Inc., 717 W. Genesee Street, P.O. Box 311, Syracuse, New York  13204. 

The issue raised is the taxability, under Article 28 and 29 of the Tax Law, of motor vehicles 
loaned by automobile dealers as courtesy cars, with or without charge, to customers whose vehicles 
are being serviced or repaired. 

Petitioner has collected and remitted sales tax on all rental charges to customers.  Petitioner 
makes no charge for the loan of a dealer car when a vehicle still under warranty is being serviced. 

Vehicles used for rental or loan are registered in the dealer's name and treated as depreciable 
assets for accounting purposes.  After removal from the rental pool, these automobiles are usually 
sold for an amount in excess of dealer cost and tax is collected either on the sale price or on the 
difference between the sale price and the trade allowed for the customer's vehicle. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on the receipts from sales, except for resale, 
of tangible personal property. 

Section 1101(b)(5) defines sale as "[a]ny transfer of title or possession or both, exchange or 
barter, rental, lease or license to use . . . for a consideration". 

Section 1110 imposes a use tax "for the use within this state . . . of any tangible personal 
property purchased at retail". 

The Sales and Use Tax Regulations of the State Tax Commission explain further: 

The compensating use tax is due upon the use of tangible personal 
property which was purchased for resale or an exempt use and is 
subsequently. . . diverted to a taxable use by the purchaser. 

Example 2:  A retail store purchased a dozen desks at $75 each for 
sale to its customers at $125 each. It subsequently withdrew one of 
the desks from inventory to be used in its office.  A compensating 
use tax is due for the desk withdrawn from inventory.  The tax is 
computed on the $75 the store paid. 
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Example 3: A machine shop which produces machine tools for sale 
withdraws from it production line a drill press for use in its building 
maintenance shop. The drill press was originally purchased exempt 
from tax for use in production.  The use of the drill press in the 
building maintenance shop is a use subject to the compensating use 
tax, at cost or fair market value, whichever is lower. 

20 NYCRR 531.3(a)(2). 

Additional rules publicized by the Department of Taxation and Finance in two Technical 
Services Bureau Memoranda on the taxability of motor vehicles used by dealers, (TSB-M-83(13)S, 
May 24, 1983, revised by TSB-M-87(2)S, January  16, 1987), require differentiation between the 
various uses of such vehicles. 

1. Rental Vehicles 

These are vehicles used for short-term rental (six months or less) or long- term lease at the 
current commercial rental rates. While a vehicle is employed in rental service the dealer incurs no 
tax liability for its purchase or use nor for the cost of gas, oil, parts or supplies  expended  for its 
operation. 

For accounting purposes (i.e. depreciation, investment tax credit) the vehicle may be treated 
as property used in a trade or business rather than inventory property. 

The dealer must collect sales tax on rental charges as  defined in Regulation Section 530.4 
(b) and (c). When the vehicle is thereafter sold, tax  is due on the total sale price or, if a vehicle is 
taken in trade, on the sale price less trade allowance. 

From customers claiming exemption from sales tax  on rental charges, the dealer must obtain, 
no later then 90 days after rendition of the service, a properly  completed Exemption Certificate.  Tax 
Law 1132(c). 

The vehicles described here must be registered as rental cars and operated solely for rental 
or lease at the market rate. Concurrent use of a vehicle  by  company  officers or employees or as 
courtesy car will make it subject to the rules applicable to "mixed-use" vehicles set forth below. 

2. Demonstrators 

This term refers to vehicles held for sale, which are used with dealer plates for demonstration 
to prospective customers. The use of vehicles exclusivelyas demonstrators is not taxable. However, 
tax is due on gas, oil, parts and supplies used for their operation. 
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3.	 Mixed-Use Vehicles 

These are vehicles intended for sale, but used occasionally for business or personal purposes 
by the dealer or his officers or employees.  Since such vehicles will usually be used in this manner 
for only a short period of time and since no purchase, sale or trade, occurs at the beginning or end 
of taxable use,  the dealer may pay use tax based on depreciation rather than on dealer cost. The 
taxable amounts must be reported under "purchases subject to use tax" on the sales tax returns which 
cover the period of use. 

The rate of depreciation is 2% per month or any  part thereof, computed on the total invoiced 
cost to the dealer including delivery ("total cost") for any  vehicle purchased new and on the purchase 
price or trade allowance plus the value of repairs for any vehicle purchased used or taken in trade. 

Prior to June 1, 1986, this method of taxation was applicable only  to vehicles kept in mixed 
use for six  months or less.  Once a vehicle had been so used for more than six  months, additional use 
tax became due in an amount equal to total  cost  multiplied by the tax rate, less use tax paid on 
depreciation.  Technical Service Bureau Memorandum TSB-M-87(2)S, January 16, 1987, extends 
the six month limitation applicable to the period June 1, 1983, through May 31, 1986, to twelve 
months without imposing a mileage restriction. 

As of June 1, 1986, the new departmental policy allows application of the 2% depreciation 
method ("2% method") to a qualifying vehicle if: 

(1)	 The vehicle is kept in mixed use for six months or less (no  mileage limitation 
applies), or 

(2)	 the vehicle is retained in mixed use for more than six months, but not more than one 
year, and the mileage does not exceed 9000 miles for the entire period of mixed use. 

If mileage exceeds  9000 miles between six  months and twelve months of use, or if the 
vehicle is used by  the dealer for more than twelve months, use tax is due based on the dealer's total 
cost of the vehicle plus penalty and interest computed from the date that a return for the occasion of 
first mixed use would have been due.  Credit for tax paid under the 2% method will be allowed. 

However, if a  vehicle prior to being placed in mixed use has been used by the dealer for 
exempt purposes (such as leasing) for more than six months, fair market value (not to exceed cost) 
rather than total cost may  be used as the basis for calculating use tax. 

Any vehicle assigned to a  family member not actively associated with the business as an 
officer or employee who actually performs duties or services, does not qualify for the 2% method 
of computing use tax.  The "mixed use" vehicle must be held in inventory available for sale. 
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These additional guidelines apply when a vehicle is taxed under the 2% method: 

(1)	 A dealer may not seek a trade-in allowance on a vehicle which is taxed under this 
method. 

(2)	 A dealer may not depreciate the vehicle or  take  an investment tax credit while 
computing use tax under the 2% method. 

(3)	 A "mixed use" vehicle, unless operated with dealer plates, must be registered in the 
dealership's name. 

(4)	 A dealer must maintain records as described in Technical Services Bureau 
Memorandum TSB-M-87(2)S. 

If a dealer does not comply  with any of these requirements, use tax is due on the dealer's total 
cost of the vehicle, plus penalty and interest computed from the date that a return for the occasion 
of first use would have been due, less credit for use tax paid under the 2% method. 

The above guidelines no longer apply  once use tax has been paid on the total cost or the fair 
market value of a vehicle, with the exception that the dealer may not take a trade-in allowance on 
replacement of a vehicle which has been used with dealer plates or registered in the dealer's name, 
whether the dealership operates as a single or more than one business entity. 

Vehicles loaned to customers without charge or at a rate below the market rental rate 
(courtesy cars) are considered to be in mixed use even if rented occasionally at the commercial rate. 
Receipts from the rental of such vehicles at the market rate are taxable. 

However, no tax is due for the loan of a mixed-use car at a daily charge significantly lower 
than the market rental rate since, for sales tax purposes, the dealer is considered the end user of the 
vehicle rather than a vendor of property or services as defined in Tax Law 1101(b)(8)(i). 
Consequently, when a nominal charge bearing no relation to true rental cost is made for the loan of 
a courtesy car, the transaction is not deemed a "rental" within the meaning and intent of Section 
1101(b)(5) of the Tax Law.  20 NYCRR 526.6(c)(4). 

No tax liability arises from the loan of these vehicles to a High School Driver Education 
Program. 

Purchases of gas, oil, parts and supplies for operating mixed-use vehicles are taxable. Any 
such items withdrawn from the dealer's inventory are subject to use tax. 

Use tax due on the mixed-use vehicle is computed by multiplying total cost by the 2% 
depreciation rate, the result by the number of months the vehicle was used (use in any part of a 
month counts as a whole month) in a quarterly filing period, and the resulting taxable amount by the 
State and applicable local tax rate. 
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Effective January 16, 1987, the issuing date of TSB-M-87(2)S,  the  records listed in that 
publication must be kept for every  vehicle placed in mixed use.  For the period from June 1 through 
December 31, 1986, records not so maintained must be reconstructed from source documents. 

Petitioner specifically inquires about the taxability  of seven new automobiles removed from 
inventory for company use before June  1, 1986.  Petitioner states these vehicles were placed "in 
rental service". 

However, only motor vehicles purchased exclusively for rental purposes, operated with rental 
plates and rented at the market rate qualify as rental cars and therefore for the resale exclusion under 
the Tax Law.  Since the vehicles in question were sometimes loaned as courtesy cars without charge, 
they do not qualify as rental cars. 

If the vehicles had been held in inventory exclusively for resale while being used occasionally 
for business or personal purposes, they would be considered mixed-use vehicles.  As such, dependent 
on whether they were so used (without regard to mileage) for up to 12 months or more than 12 
months, they would be subject to tax based on an amount calculated under the 2% method or on total 
cost, respectively. 

Nevertheless, the vehicles here at issue do not qualify as mixed-use vehicles because they 
have been depreciated and otherwise treated as business assets rather than inventory property. 
Accordingly, they are subject to State and local sales tax based on total cost of the vehicles as of the 
date the vehicles was removed from inventory. 

DATED: April 16, 1987	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


