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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTED REDACTED  Petitioner asks whether fines charged for violating parking rules and 
regulations are subject to sales tax in New York State. 
 
 We conclude that the parking fines in this case are not charges for parking services and 
will not be subject to sales tax. 
 
Facts 
 
 Petitioner is an exempt organization under Tax Law § 1116(a)(4) and is registered as 
such with the Department for sales and use tax purposes. Petitioner is associated with Purchase 
College, State University of New York and organized in New York State.  Among other 
responsibilities, Petitioner provides several parking-related services to students, employees, and 
members of the general public who visit the campus.  Petitioner collects a registration fee from 
the owners of all vehicles, other than short-term visitors, who wish to park on campus.  The 
registration fee is charged per academic year, per vehicle.  Petitioner also charges registration 
fees to allow vehicle owners to park their vehicles on campus within designated lots.  These 
registration fees are charged at either a daily or a semester rate.  Visitor parking is also available 
within certain lots that include both metered and free short-term spaces. 
 
 In order to enforce parking rules and regulations, Petitioner collects fines from vehicle 
owners who violate those rules.  The campus is subject to New York State Vehicle and Traffic 
Laws and campus police officers who observe violations of parking rules will issue summonses 
for parking fines.  Fines currently range from $25 to $150, and summonses are subject to a 14-
day appeal period.  Vehicles are also subject to booting or towing for unpaid parking summonses 
and illegal parking.  In such cases, the owner/driver of the vehicle is responsible for booting and 
towing fees. 
 
Analysis 
 
 Petitioner asks whether the fines it issues and collects are part of the parking services 
Petitioner provides and whether those fines are subject to sales tax.  As an exempt organization for 
New York State sales and use tax purposes, Petitioner is exempt from collecting sales tax on most 
activities under Tax Law § 1116(a)(4).  However, this exemption does not apply to sales of the 
service of providing parking, garaging or storing for motor vehicles provided by such 
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organization.  Tax Law § 1116(b)(3).  Tax Law § 1105(c)(6) imposes a tax on receipts from every 
sale, except resale, of : 
 

Providing parking, garaging or storing for motor vehicles by persons operating a garage 
(other than a garage which is part of premises occupied solely as a private one or two 
family dwelling), parking lot or other place of business engaged in providing parking, 
garaging or storing for motor vehicles provided…. 
 

The Department has defined “parking” as 
 

[P]roviding a place or space for the temporary storage of a motor vehicle. This place or 
space may be inside or outside a building or structure, it may or may not be staffed by an 
attendant, the customer's space may or may not be specifically designated, the customer 
generally has the right to remove his/her vehicle at any time (either by the customer's 
own action or that of an attendant) and the customer is charged a fee, which may be 
computed on an hourly, daily, weekly, monthly or other rate.    
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 We conclude that the fines Petitioner describes do not constitute charges for parking 
services.  Petitioner imposes and collects the fines as penalties for violation of parking rules and 
regulations, not as charges for the temporary storage of a motor vehicle.  Accordingly, Petitioner 
is not required to collect sales tax on these fines. 
 
 
 
 
DATED: July 22, 2014      /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to 

the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in 
this document does not cover every situation and is not intended to replace the law 
or change its meaning. 


