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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion 
from REDACTED REDACTED REDACTED (Petitioner), REDACTED REDACTED 
REDACTED REDACTED REDACTED.  Petitioner asks whether the transfer of tangible 
personal property to a New York limited liability company (LLC) in consideration for a 
pro rata share of interest in the LLC is subject to New York sales and use tax.  Petitioner 
also inquiries whether sales tax reciprocity credits will be allowed if the transfer is subject 
to sales and use tax.   
 
 We conclude that the transfer of tangible personal property to the LLC is not 
subject to sales and use tax.  
 
Facts 
 

A joint venture operating in California plans to partially liquidate by distributing 
tangible personal property to its 50/50 partners.  The partners will transfer their interests in 
the tangible personal property to a New York limited liability company (LLC) in 
consideration for pro rata shares of interest in the LLC. The partners will not use the assets 
received from the joint venture before transferring the property to the LLC.  
 
Analysis 
 
 The Tax Law specifically excludes from the definition of a retail sale the 
contribution of property in exchange for an interest in a partnership.  See Tax Law 
§ 1101(b)(4)(iv)(A)(V).  For purposes of the Tax Law, a partnership includes a limited 
liability company. See  Tax Law § 2(6).  Accordingly, a transfer of tangible personal 
property to a limited liability company in exchange for an interest in the company is 
treated the same as a transfer of assets in exchange for an interest in a partnership.  
Therefore, the transfer of property to a limited liability company in exchange for an 
interest in the company will not constitute a retail sale subject to sales and compensating 
use tax.  
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 Because no sales and use tax will be owed on the transfer of tangible personal 
property to a limited liability company in exchange for an interest in the company, 
Petitioner’s questions about reciprocity tax credits are moot.   
 
 
 
 
DATED:  July 22, 2014     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to 

the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to 
the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is 
issued or for the specific time period at issue in the Opinion.  The information 
provided in this document does not cover every situation and is not intended to 
replace the law or change its meaning. 


