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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted.  Petitioner requests an Advisory Opinion about whether his online 
software assessment tool or the reports generated by that software tool are subject to sales and 
use taxes. 
 
 We conclude that Petitioner’s software tool is prewritten computer software and is 
subject to sales tax when sold to third party consultants.  Petitioner’s use of the software tool is 
subject to use tax because he offers the software for sale in the regular course of business.  The 
reports Petitioner prepares for customers constitute a personal or individual information service 
that is not subject to sales tax. 
 
Facts 
 
 Petitioner has developed a software assessment tool that is available online.  The tool 
uses a structured interview that is completed by a key representative of an employer-customer.  
The interview questions are designed to measure the characteristics of the employer-customer’s 
workplace that support employee health (its policies, services, facilities, etc.).  The software tool 
then analyzes the interview responses based upon predetermined standards and a scoring 
mechanism built into the software.  The software does not use benchmarks derived from a 
common data source.  A report is then generated, which the employer-customer can use to 
improve the health environment for its employees or to better manage employee health.   
 
 Petitioner sells his product in two ways:  (1) Petitioner uses the software tool to evaluate 
interview responses and generate a report that he sells to the employer-customer; and (2) 
Petitioner sells single-use or multiple-use licenses to use the software tool and to access the 
online interview to a third-party consultant, who uses the tool and interview responses to 
generate a report that the consultant sells to an employer-customer.  When the software tool is 
licensed to a third-party consultant, the consultant accesses the software tool over the Internet 
using a password that is provided by Petitioner via e-mail.  No tangible personal property is 
transferred in conjunction with the software tool.   
 
 Petitioner’s agreements with employer-customers provide "each party shall use the 
Confidential Information of the other party solely in the performance of its obligations under this 
Agreement and not disclose it, except to authorized employees of the receiving party or its 
affiliates."  The agreements further provide that the employer-customer’s data “may be useful in 
future research conducted by [Petitioner] with the Software.  In the event that such a research 
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opportunity emerges, [Petitioner] will contact the [employer-customer] to obtain written 
authorization  . . . to use [the data] for research purposes.  Such data would be aggregated with 
the data of other [employer-customers], and the identity of the source of the data would not be 
revealed.  [The employer-customer] may deny [Petitioner] authorization to use the [data] for 
such research purposes in [the employer-customer’s] sole discretion."  Results of Petitioner’s 
past research projects have been published in health sciences literature.  Petitioner asserts that the 
likelihood of conducting such research is low.  However, if such research opportunities were 
pursued in the future with this product, it is anticipated that the results would be published in a 
similar manner.  
 
Analysis 
 
 Petitioner’s charges for use of his software tool by third-party consultants are receipts 
from the sale of prewritten computer software.  Prewritten computer software is included within 
the definition of tangible personal property, “regardless of the medium by means of which such 
software is conveyed to the purchaser.” Tax Law § 1101(b)(6).  The sale of prewritten computer 
software is subject to tax as the sale of tangible personal property.  See Tax Law §§ 1101 (b)(6); 
1105(a).  “Sale” is defined as “[a]ny transfer of title or possession or both, exchange or barter, 
rental, lease or license to use or consume (including with respect to computer software, merely 
the right to reproduce) or otherwise, in any manner or by any means whatsoever for a 
consideration, or any agreement therefor.”  Tax Law § 1105(b)(5). 
 
 Sales and Use Tax Regulation § 526.7 provides generally that “a sale is taxable at the 
place where the tangible personal property or service is delivered or the point at which 
possession is transferred by the vendor to the purchaser or his designee.”  Regulation 
§ 526.7(e)(4) further provides that, with respect to a “license to use,” a transfer of possession has 
occurred if there is actual or constructive possession, or if there has been a transfer of “the right 
to use, or control, or direct the use of tangible personal property.”  Petitioner must collect sales 
tax on the sale of licenses to use his software tool where access to the software will occur in 
New York.  Because the third party consultants are not re-selling licenses to use Petitioner’s 
software tool, the consultants should not offer and Petitioner may not accept a resale certificate 
for those purchases.   
 
 Computer software that is written or otherwise created by the user is subject to use tax if 
the user offers software of a similar kind for sale as such or as a component part of other 
property in the regular course of business.  See Tax Law § 1110(a)(F).  Petitioner sells his 
software tool to third party consultants.  Therefore, Petitioner’s own use of the software tool he 
designed is subject to use tax.  The use tax is calculated on the consideration paid for tangible 
personal property which constitutes the blank medium, such as discs or tapes, used in 
conjunction with the software.  See Tax Law § 1110(g).  Because Petitioner does not reduce the 
software tool to tangible media, but rather makes it available online, the base on which the use 
tax would be calculated is zero. 
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 Tax Law § 1105(c)(1) also imposes tax on receipts from the sale of certain information 
services.  Petitioner’s services of gathering data from its employer-customer and using that data 
to create reports generated by his proprietary software constitute an information service under 
§ 1105(c)(1), because Petitioner adds to the “intelligence” contained in the original data by 
analyzing it and presenting it in the form of a report according to the parameters of Petitioner’s 
software program.  See ADP Automotive Claims Services, Inc. v. Tax Appeals Tribunal, 188 
AD2d 245 (3d Dept 1993).  However, because the information provided by Petitioner in these 
reports relates to an individual employer-customer’s own data, and Petitioner does not and 
cannot, under its agreement with its customer, furnish the information or reports to anyone else, 
Petitioner’s activities constitute an information service that is personal or individual in nature, 
and therefore is excluded from the sales tax imposed by Tax Law § 1105(c)(1).  Accordingly, 
Petitioner is not required to collect sales tax when he sells reports to his employer-customers.  
The fact that Petitioner may seek and receive permission from an employer-customer to use its 
data for research purposes in the future does not alter this result.   
 
 
 
 
DATED: September 10, 2013    /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


