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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
Name Redacted 133-58 31st Drive, Flushing, New York 11354.  The issues raised by Petitioner 
are: 
 
 1.  Are Petitioner’s charges to tow or transport a vehicle or construction equipment to a 
customer, or between a customer’s job sites, subject to sales tax if such delivery is separately 
stated on its receipt when Petitioner rents the equipment to the customer or the equipment is 
customer-owned? 
 
 2.  Does Petitioner collect any tax due at the full sales tax rate? 
 
 We conclude that Petitioner’s charge to its customer to deliver equipment it rents to the 
customer is taxable whether or not the delivery charge is separately stated on the receipt.  
Petitioner’s charge for transportation or towing of customer-owned equipment is not taxable 
unless done in conjunction with a taxable service.  When tax is due, it is at the combined State 
and local tax rate in effect in the jurisdiction where the customer takes possession of the vehicle 
or equipment.  
 
Facts 
 
 Petitioner rents construction equipment and vehicles to customers.  While Petitioner does 
not list types of equipment in its petition, Petitioner’s website shows that this includes various 
types of construction equipment, from tools to mini excavators to concrete mixers.  It delivers 
that equipment to its customers by truck or by use of a flatbed tractor-trailer.  It also transports 
equipment it rents to a customer and equipment owned by a customer from one job site to 
another.  For purposes of this advisory opinion, we assume that Petitioner’s customers are not 
exempt organizations. 
 
Analysis 
 
 Rentals of construction equipment and vehicles are subject to sales tax.  See Tax Law 
§§1105(a) and 1101(b)(5); 20 NYCRR §526.7(a)(2).  A vendor’s charge to its customer to 
deliver such equipment or vehicles is part of the receipt subject to sales tax, whether or not the 
delivery charge is separately stated on a bill or invoice to the customer.  See Tax Law 
§1101(b)(3); 20 NYCRR §526.5(g)(1). 
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 Transportation of tangible personal property, per se, is not, by itself, a taxable service.  
Thus, Petitioner’s transportation of equipment owned by its customer is not taxable, if the 
transportation is not provided in conjunction with a taxable service.  However, Petitioner’s 
towing or transport of its customer’s equipment in conjunction with Petitioner’s or a third party’s 
providing maintenance or repair services to that equipment would be subject to tax.  See 20 
NYCRR §526.5(g)(3); TSB-A-10(25)S. 
 
 The tax required to be collected is at the full State and local rate in effect in the 
jurisdiction where the customer takes possession of the vehicle or equipment.  See Tax Law 
§§1105 (opening language), 1131(3), 1132(a)(1), 1137(a)(i), and 1210(a)(1); 20 NYCRR 
§526.13.  We note that if Petitioner rents a passenger car to a customer, that rental would also be 
subject to the statewide special 6% tax imposed by section 1160 of the Tax Law.  “Passenger 
car” means a motor vehicle of 9000 pounds or less, with a seating capacity of nine persons or 
less designed for passenger transportation including, for example, a pickup truck.  If Petitioner 
makes such rentals, it would be required to collect and remit such tax with its sales tax return.  
See Tax Law §1165.  In addition, the rental of such a passenger car rented or used within the 
Metropolitan Commuter Transportation District (MCTD) would be subject to a special 
supplemental tax of 5% in addition to the special 6% tax.  The MCTD consists of New York City 
and the counties of Dutchess, Nassau, Orange, Putnam, Rockland, Suffolk and Westchester. 
 
 
 
 
DATED: August 28, 2012     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person 
or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately 
describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and 
Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific 
time period at issue in the Opinion.  The information provided in this document does 
not cover every situation and is not intended to replace the law or change its meaning.  

 


