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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


   ADVISORY OPINION PETITION NO. S091103A 

Petitioner name and address redacted, asks whether  sales of pumpkins by supermarkets are subject 
to New York State sales taxes.  We conclude that, while pie pumpkins are an exempt food, pumpkins sold for 
decorative or carving purposes are not food sold for human consumption and thus are not exempt under 
section 1115(a)(1) of the Tax Law.  

Facts 

Petitioner is a retail food store engaged in sales of food and food products sold for human 
consumption (both taxable and exempt) and various other taxable and exempt tangible personal property. 
Petitioner asks whether its sales of pumpkins are subject to sales and use tax. 

Analysis 

Section 1115(a)(1) of the Tax Law provides an exemption from the tax imposed on sales of tangible 
personal property for food sold for human consumption.  The sales and use tax regulations provide that “[t]he 
phrase sold for human consumption means that the items sold are, in their normal use, regarded as being for 
human consumption.”  Pie pumpkins (i.e., sugar, deep red, golden cushaw, etc.) and similar gourds generally 
used by a purchaser in cooking pies, cakes, breads, cookies, etc. constitute food sold for human consumption 
and are not subject to sales tax. (See section 1115(a)(1) of the Tax Law) (Regulations section 528.2(a)(3)) 
Decorative and carving pumpkins (e.g., Connecticut field, etc.), like other decorative gourds, are not being 
marketed or sold, in their normal or intended use, for human consumption.  Thus, decorative and carving 
pumpkins and other decorative gourds whether sold at supermarkets, farm stands, nurseries, or other 
businesses, are not sold as food, and constitute tangible personal property subject to sales tax under section 
1105(a) of the Tax Law.   

DATED: July 13, 2010 /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


