
 
 

 

 
      
 
 

 
 

 

 
  

 

 
 

 
 

 
 
 

 

 
  

 

 
 

  

 
  

 
 

 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-10(25)S
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June 16, 2010 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


ADVISORY OPINION PETITION NO. S091030A 

Name and address redacted, asks whether receipts from the service of towing and transporting 
motor vehicles are subject to sales tax.   

We conclude that the service of towing disabled or inoperative motor vehicles is subject to sales 
tax, regardless of whether the towing provider itself performs repairs on the vehicles it tows.  Transportation 
of motor vehicles, heavy equipment, and other tangible personal property provided by common or contract 
carriers is not an enumerated service subject to the sales tax.  

Facts 

Petitioner operates a business engaged in maintenance and repair of equipment, including cars, 
trucks, tractors (as in tractor-trailer vehicles), and other heavy equipment.  Petitioner also owns and operates 
tow trucks, heavy wreckers for towing large vehicles such as tractors, dump trucks, etc., and flatbed transport 
vehicles. 

Petitioner tows and transports disabled and inoperative vehicles to his repair facility where repairs 
are performed. Petitioner also delivers inoperable vehicles to other repair shops, and to the owners’ vehicle 
maintenance facilities.  In addition, Petitioner performs long distance transports of vehicles -- for example, 
picking up and transporting a vehicle from Brooklyn, New York back to name of city redacted.  The long 
distance transports are typically billed by distance (by the mile) but also occasionally by the hour based on 
the distance/time for the one way trip (e.g., Brooklyn to name of city redacted). 

Large vehicles (e.g., trucks, tractors) that could not be transported using flatbed vehicles due to the 
size/weight of the transported vehicle, underpass/overpass bridge clearance, etc., out of necessity, are always 
transported via a tow using a heavy wrecker. 

Petitioner has New York State Department of Transportation (DOT) and ICC carrier licenses and 
authorizations. 

Opinion 

In general, charges for the service of towing disabled and inoperative vehicles are subject to 
sales tax.  See Michael Vecchio, Adv Op Comm T & F, February 25, 1997, TSB-A-97(10)S; Henry Daley, 
Adv Op Comm T & F, February 24, 1997, TSB-A-97(8)S.  Charges for the transportation of property, except 
to the extent that the charge for a transportation or delivery service is part of a vendor’s receipt from the sale 
of taxable property or services, are not subject to sales tax.  See sections 526.5(g)(1) and 526.5(g)(3) of the 
Sales and Use Tax Regulations. 

The towing of an inoperative or disabled vehicle or equipment, either by tow truck or flatbed, so that 
repair or maintenance services may be performed on that vehicle or equipment, whether by Petitioner or 
another is considered a constituent part of the maintenance service subject to tax pursuant to section 
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1105(c)(3) of the Tax Law.  The charge for the towing service, whether or not separately invoiced, and 
whether or not separately stated on a bill or invoice to the customer for repair or maintenance, is subject to 
sales tax under section 1105(c)(3). 

Recovery services related to a motor vehicle’s or equipment’s ability to operate properly (e.g., 
dislodging a vehicle and returning it to the roadway, or removing a disabled vehicle from the roadway) are 
activities that are related to keeping the motor vehicle or equipment in a condition of fitness, efficiency, 
readiness, or safety, and therefore constitute repair or maintenance services to the vehicle or equipment. 
Charges for these services are also subject to sales tax.  See section 1105(c)(3) of the Tax Law and section 
527.5(a)(3) of the Sales and Use Tax Regulations.  It is immaterial whether such services are provided by 
tow truck or flatbed. 

If Petitioner has provided towing service that is subject to tax and its customer is claiming exemption 
from sales tax, the customer must provide Petitioner with an appropriate and properly- completed exemption 
document.  For example, if the customer’s vehicle is used exclusively by the customer for rental purposes, 
the customer may provide Petitioner with a properly completed Resale Certificate (Form ST-120) in lieu of 
paying sales tax on the charges for towing.  If the customer’s vehicle or equipment is used directly and 
predominantly in the production of tangible personal property for sale, Petitioner’s towing service will be 
exempt from sales tax under section 1105-B(b) of the Tax Law.  The customer in that case should provide 
Petitioner with a properly completed Exempt Use Certificate (Form ST-121) in lieu of paying sales tax on the 
charges for towing.  If the customer’s vehicle or equipment is a tractor trailer or semitrailer of which the 
gross vehicle weight exceeds 26,000 pounds, the towing services will be exempt under section 1115(g) of the 
Tax Law. The customer in that case should provide Petitioner a properly completed Exemption Certificate 
for Tractors, Trailers, Semitrailers, or Omnibuses (Form ST-121.1). 

The service of transporting property from one location to another is generally not a service upon 
which sales tax is imposed.  The transportation of a vehicle or equipment (including  as an  automobile 
transporter) from one location to another by Petitioner as a private or common carrier of goods (i.e., 
transportation subject to regulation pursuant to Transportation Law section 2.8 and Article 8 of the 
Transportation Law), if not otherwise provided in conjunction with the sale of, or  repair, maintenance or 
storage services to, the transported property (e.g.; Petitioner is merely flatbedding a classic car to or from a 
car show, transporting a forklift from one customer facility to another, or transporting a repossessed vehicle), 
constitutes a nontaxable transportation service.  Thus, when Petitioner is providing transportation of vehicles 
(capable of being operated) or equipment pursuant to its Department of Transportation (DOT) certificate and 
ICC permit as a common carrier or contract carrier of goods by motor vehicle, its charges for such 
transportation services are not subject to tax. 

However, receipts subject to tax includes any charge by the vendor to the purchaser for shipping or 
delivery regardless of whether such charges are separately stated (see Tax Law section 1101(b)(3)). 
Accordingly, the charges by a vendor for towing or transportation whether by common carrier, contract 
carrier or otherwise are subject to sales tax when the towing or transportation relates to the shipping or 
delivery of the property (including property upon which taxable services were performed) by the vendor to 
its customer. 

Generally, the rate of tax to be collected is determined by the location where the vehicle or other 
equipment that was the subject of the tow is delivered to the customer (i.e., the vehicle’s owner, operator, 
etc.) or the customer’s designee.  If the charges for the towing service are billed to the vehicle’s owner, 
operator, etc. by the vendor who performed maintenance services upon the towed vehicle, or sold and 
installed property in or on the vehicle (e.g., batteries, tires, hoses, belts, etc.), the rate of tax is determined by 
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the location where that vendor delivers the repaired vehicle to the customer upon completion of the 
maintenance and repair, installation of the property sold, or other taxable sales and services.   

DATED: June 16, 2010  /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


