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STATE OF NEW YORK 

STATE TAX C0MMISSION
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO.  I820809A 

On August 9, 1982, a Petition for Advisory Opinion was received from Richard W. 
Kaszubinski, 404 North Main Street, North Syracuse, New York 13212. 

The issue raised is whether any portion of distributions from an Individual Retirement 
Account, the corpus of which is invested solely in New York or Puerto Rico municipal bonds and 
obligations, is subject to tax under the Personal Income Tax imposed by Article 22 of the Tax Law. 

Section 612 of the Tax Law, contained in Article 22 thereof, provides that the New York 
adjusted gross income of a resident individual, the starting point in determining his New York 
taxable income, means his Federal adjusted gross income, with certain modifications. 

Section 103 of the Internal Revenue Code excludes from Federal gross income, and thus from 
Federal adjusted gross income, "interest on . . . the obligations of a State, a territory, or a possession 
of the United States, or any political subdivision of any of the foregoing, or of the District of 
Columbia .... " Interest on bonds issued by the government of Puerto Rico or by its authority is 
similarly exempt. 48 U.S.C. § 745; 26 U.S.C. §103(a), (m). However, Section 408(d) of the Internal 
Revenue Code provides that "any amount paid or distributed out of an individual retirement account 
. . . shall be included in gross income by the payee or distributee, as the case may be, for the taxable 
year in which the payment or distribution is received." Thus, where the funds contributed to an I.R.A. 
are invested in municipal bonds the interest on which is ordinarily excluded from gross income under 
Section 103, such interest upon its exiting the I.R.A. loses its character as tax-exempt interest and 
takes its place, as ordinary income, in Federal gross income and adjusted gross income, and is thus 
subject to the Federal income tax. This is, the Code characterizes the distribution from the I.R.A. as 
a species of income different from exempt municipal bond interest, albeit without giving such 
income a distinct name. Section 607 of the Tax Law provides that terms used in Article 22 are to be 
given the same meaning "as when used in a comparable context in the laws of the United States 
relating to federal income taxes, unless a different meaning is clearly required." Thus, the Internal 
Revenue Code's exclusion of the income in question from the category of "interest" in effect means 
that it is not to be treated as interest for purposes of Article 22. Thus, in computing New York 
adjusted gross income, the modifications provided for in Tax Law, § 612(c)(6), which requires a 
subtraction from Federal adjusted gross income of "interest" income on obligations or securities to 
the extent exempt under New York law, and § 612(c)(i), which provides for a similar modification 
with respect to obligations of the United States and its possessions, are inapplicable. 
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Petitioner next inquires as to the manner in which distributions from an IRA are to be 
reported for purposes of the New York Personal Income Tax. As indicated above, distributions from 
an IRA are included in Federal adjusted gross income and are therefore automatically included in 
New York adjusted gross income. However, section 612(c)(3-a) of the Tax Law provides for an 
exclusion of up to $20,000, applicable to IRA distributions, except those which constitute lump sum 
distributions within the meaning of § 402(c)(4)(A) of the Internal Revenue Code and which are taxed 
under Tax Law, § 601-C (separate tax on the ordinary income portion of lump sum distributions). 

DATED: April 16, 1984	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


