
 
 

 

 
                                      
 
  

 

 
 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 
  

 

 
 

                                                      
 

 

  

New York State Department of Taxation and Finance  
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TSB-A-09(10)I
Income Tax 
September 10, 2009 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

  ADVISORY OPINION  PETITION NO. I090724A 

Petitioner name redacted, in a petition dated July 12, 2009, requests an advisory opinion regarding 
the Personal Income Tax treatment of distributions from an Individual Retirement account (IRA) that was 
funded with assets rolled over in a direct trustee-to-trustee transfer from Petitioner’s Internal Revenue Code § 
403(b) tax-deferred annuity plan (TDA).  

We conclude that because the TDA was funded with contributions from the Elmont Free Union 
School District (EFUSD), which is a New York State public employer, distributions that are attributable to a 
rollover contribution to the IRA from the TDA are not included in New York taxable income pursuant to 
§612(c)(3)(i).  However, any gain or income earned on the amount of the rollover is included in Petitioner’s
New York taxable income to the extent that it does not qualify for the $20,000 income subtraction under
Tax Law §612(c)(3-a).

Facts 

Petitioner was an elementary school teacher with the EFUSD in Nassau County.  As authorized by 
Education Law § 3109, EFUSD offered its elementary school teachers the opportunity to enter into salary 
reduction agreements for the purpose of participating in the TDA.  It is presumed for purposes of this 
Opinion that the TDA is a qualified plan under Internal Revenue Code § 403(b).  During her tenure with the 
EFUSD, Petitioner participated in the TDA. The TDA provided the employees with multiple investment 
options, of which each participant had to select at least one.1  On July 1, 2007, Petitioner retired from her 
teaching position with EFUSD. As required by Article XI, §  8 of the collective bargaining agreement 
between the Elmont Board of Education and the Elmont Elementary Teachers’ Association (the Collective 
Bargaining Agreement), at the time of her retirement, EFUSD contributed the cash value of 40% of 
Petitioner’s accrued unused sick leave to the TDA. 

Analysis 

Pursuant to Education Law § 3109, an EFUSD elementary school teacher may agree to reduce his or 
her annual salary to become a participant in the TDA sponsored by EFUSD.  Contributions to a TDA are 
excluded from gross income in the year of contribution, while distributions paid to the participant are 
included in gross income in the year of distribution. (Internal Revenue Code § 403(b).)  Further, Internal 
Revenue Code § 403(b) provides that eligible rollover distributions from the TDA to an IRA are excluded 
from gross income in the year of distribution. 

1 The fact that a participant may have an account with more than one of the investment vehicles that participate in the 
403(b) plan is of no consequence because all of the accounts are collectively part of the same 403(b) plan.  Simply 
because an employee has accounts with three different investment firms rather than with one investment firm does not 
remove the plan from its status as a tax-exempt 403(b) plan. 

As of October 20, 2020, the conclusion in this Advisory Opinion is no longer accurate!
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Article 16, § 5 of the New York State Constitution provides that “all salaries, wages and other 
compensation, except pensions, paid to officers and employees of the state and its subdivisions and agencies 
shall be subject to taxation.”  

Section 612 of the Tax Law provides that the New York adjusted gross income of a resident 
individual means the individual’s federal adjusted gross income (FAGI) with the modifications specified in 
§ 612.  Tax Law § 612(c)(3)(i) provides that, to the extent includible in gross income for federal income tax 
purposes, pensions paid to officers and employees of New York State, its subdivisions, and agencies will be 
subtracted from an individual’s FAGI.  Section 112.3(c)(1) of the New York State Personal Income Tax 
Regulations (Regulations) provides that retirement benefits paid to a public officer will qualify for the 
exemption pursuant to Tax Law § 612(c)(3)(i) if the benefits relate to the services performed by the public 
officer “and all or a portion of which are actually contributed to (rather than merely being deemed 
contributed to) by New York State.”  Tax Law § 612(c)(3-a) provides that, for pensions and annuities that are 
not subject to the subtraction modifications provided by Tax Law § 612(c)(3), a taxpayer who is at least 59 ½ 
may subtract from FAGI up to $20,000 of any of those pensions and annuities.  

In New York State United Teachers Benefit Trust, Adv Op Comm T&F, April 27, 2005, 
TSB-A-05(3)I, it was concluded that if a 403(b) plan receives actual, not merely deemed, contributions from 
the State, its political subdivisions or agencies, or the federal government, then the 403(b) plan is a pension 
or retirement benefit within the meaning of Tax Law § 612(c)(3) and Regulations 112.3(c)(1).  In Albert 
Zelony, Adv Op Comm T&F, July 24, 2002, TSB-A-02(5)I, it was concluded that when a taxpayer rolls over 
his or her New York State pension benefits to an IRA, the amount received from the pension fund represents 
a nontaxable distribution, and is not subject to New York personal income tax.  In Lawrence Faraone, Adv 
Op Comm T&F, TSB-A-09(9)I, it was concluded that any distributions from an IRA that was funded with 
rollover contributions from a New York State pension will be exempt pursuant to Tax Law §  612(c)(3)(i) to 
the extent that they represent a return of principal attributable to the pension rollover.  Any other amounts 
received will be subject to tax; however, these distributions are eligible for the subtraction modification 
provided by Tax Law § 612(c)(3-a).  

In this case, Petitioner participated in the EFUSD 403(b) plan through a salary reduction agreement. 
Additionally, Article XI, § 8 of the Collective Bargaining Agreement required EFUSD to make an employer 
contribution to the TDA in an amount equaling the cash value of 40% of Petitioner’s accrued sick leave to 
the TDA when Petitioner retired.  Article XI, § 1 of the Collective Bargaining Agreement specifically 
provided that employees could not receive cash instead of the mandatory employer TDA contribution to the 
TDA.  Because Petitioner was not allowed to receive cash for the amounts contributed to the TDA and the 
Collective Bargaining Agreement required the employer contribution, the TDA is exempt from tax pursuant 
to Tax Law § 612(c)(3)(i) and Regulations 112.3(c)(1).  Thus, the portion of the distributions that Petitioner 
receives from the IRA that constitutes a return of the rollover contributions to the IRA from the TDA is 
exempt from New York State taxation. 

The portion of the distributions from the IRA that does not constitute a return of any rollover 
contribution to the IRA from the TDA is not exempt from New York State taxation.  This portion of the 
distribution can consist of other contributions to the IRA, as well as earnings on the amount of the TDA 
rollover and any other contributions.  If Petitioner has reached the age of 59½, the balance of a distribution 
that does not represent a return of the TDA rollover contribution may be subtracted in computing New York 
adjusted gross income, but only up to $20,000. (Tax Law § 612(c)(3-a) and 20 NYCRR 112.3(c)(2).)  Any 
excess would not be allowed as a subtraction from FAGI when computing Petitioner’s New York adjusted 
gross income. 
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Therefore, when Petitioner receives a distribution from the IRA, Petitioner must determine the 
portion of the distribution that is a return of the TDA rollover contribution and the portion that is either a 
return of other contributions or the gains earned by the IRA.  The amount that will qualify for the income 
subtraction modification under Tax Law §612(c)(3)(i) is determined by multiplying the amount of the 
distribution by a fraction, the numerator of which is the TDA rollover contribution and the denominator of 
which is the current value of the IRA before the distribution. 

The portion of the distribution that does not qualify for the subtraction modification under Tax Law 
§612(c)(3)(i) may qualify for the $20,000 income subtraction under Tax Law § 612(c)(3-a).  This amount is 
determined by subtracting the amount that is the return of the TDA rollover contribution from the amount of 
the distribution.  The balance is eligible for the $20,000 deduction.  Further, the portion of the distribution 
that is deemed to be a return of the TDA rollover contribution reduces the balance of the TDA rollover 
contribution in the IRA. In the next taxable year, when determining the portion of a distribution that is a 
return of the TDA contribution to the IRA, Petitioner must use the most recently computed balance of the 
TDA rollover contribution in the numerator. 

Accordingly, pursuant to Tax Law §612(c)(3)(i), Petitioner is allowed to subtract from Petitioner’s 
FAGI the portion of the distribution from the IRA that is attributable to Petitioner’s TDA  rollover 
contribution that is included in Petitioner’s FAGI.  Further, if Petitioner has attained the age of 59½, any 
distributions from the IRA that do not constitute a return of Petitioner’s TDA rollover contribution may be 
subtracted from Petitioner’s FAGI to the extent that the distributions, when added to any other pension and 
annuity income that is not subject to the modification provided by Tax Law §612(c)(3), do not exceed 
$20,000 and were included in Petitioner’s FAGI.   

DATED: September 10, 2009  /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE: 	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


